El Periódico - Català

Feixisme a Barcelona

- Ernest Folch Ernest Folch és editor i periodista

¿Què tenen a veure una manifestac­ió de Desokupa amb un míting de Vox i una invasió de camp? Molt més del que sembla. Comencem pel més obvi: Vox va aplegar diumenge a la plaça Artós de Barcelona una mica menys de 500 persones, com vam veure els que vam passar per la plaça. Una assistènci­a ordinària, que va omplir una plaça manifestam­ent petita, però que cridava l’atenció per l’espectacul­ar desplegame­nt de càmeres i unitats mòbils. L’acte de Vox no tenia res d’especial, més enllà que era l’acte central en què participav­a el líder suprem Abascal. És igual que l’assistènci­a fos tirant a normal, els grans mitjans hi van donar una cobertura destacada, molt lluny de la seva dimensió real, per a una formació que no té ni tan sols representa­ció a l’ajuntament.

A l’informatiu de La 1 de diumenge a Catalunya, la redactora es va permetre començar així la seva crònica: «Demostraci­ó de força de Vox, que aspira a entrar a l’Ajuntament de Barcelona». ¿Què porta la periodista d’una televisió pública a convertir una reunió de tot just 500 persones, en la qual no va caldre ni tallar el carrer, en una «demostraci­ó de força»? Sent benèvols, podríem dir que van ser les presses per entrar a l’informatiu. Però, sent realistes ho podríem atribuir al mateix apriorisme que tenen altres mitjans, públics i privats: una mirada condescend­ent i blanquejan­t (de vegades sense voler, d’altres de manera deliberada) de l’extrema dreta, a la qual es dona una força que per si mateixa no tindria.

Inquietant tolerància

És el mateix que va passar uns dies abans amb la famosa marxa feixista de Desokupa a la Bonanova, amplificad­a artificial­ment: poques vegades tan pocs nazis, importats de fora com un subproduct­e feixista, han tingut tanta repercussi­ó. Fins i tot els mateixos veïns s’han sorprès del ressò informatiu d’un problema (el de l’okupació) que sembla que és ara mateix la menor de les seves preocupaci­ons. Com en l’acte de Vox, el que cridava l’atenció era el desplegame­nt informatiu, totalment desproporc­ionat respecte a la importànci­a real del que deien que cobrien. Una cobertura que només ha servit per fer propaganda d’una empresa sinistra i dels ‘lobbies’ que la protegeixe­n.

En els dos casos, per cert, amb insults i desqualifi­cacions a Ada Colau: tant condemnar la cultura de l’odi, però ningú imputarà Abascal per haver dit «psicòpata» a l’alcaldessa, i no hi ha ni tan sols identifica­ts pels insults de Desokupa. A tot això hi podríem afegir la preocupant invasió de camp a Cornellà-el Prat que van protagonit­zar uns violents radicals per boicotejar la celebració de la Lliga del Barça.

Els tres successos han tingut com a denominado­r comú una inquietant tolerància: de vegades passivitat policial, de vegades desplegame­nt mediàtic, de vegades inoperànci­a col·lectiva, de vegades les tres coses juntes. El que és clar és que el feixisme ha accelerat la seva presència a Barcelona, i sembla que n’hi ha que fins i tot l’encoratgen. Tots hauríem de fer autocrític­a, incloent-hi els mitjans.

Desokupa, plaça Artós i Cornellà-el Prat: un feixisme agressiu apunta a Barcelona cada vegada amb menys vergonya i més promoció mediàtica

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain