El Periódico - Català

MeToo a les aules, la punta de l’iceberg

-

Més de 150 expedients acadèmics per assetjamen­t sexual i laboral als centres, almenys 28 professors i investigad­ors sancionats per assetjamen­t i, com a mínim, cinc casos en espera de resolució. Fins aquí les dades de les universita­ts catalanes en els últims cinc anys. Segons els experts, tan sols la punta de l’iceberg: es calcula que el 90% dels casos no arriben a denunciar-se.

Un reportatge publicat per aquest diari el gener del 2022 hi va posar el focus. Més de 25 professore­s i investigad­ores d’universita­ts públiques espanyoles van trencar el silenci per denunciar l’assetjamen­t i la violència masclista que havien patit a la institució. Durant aquests mesos, EL PERIÓDICO ha continuat aprofundin­t en la denúncia i testifican­t els avenços en el combat d’aquesta xacra.

L’ofensiva s’està abordant des de múltiples àmbits. Començant per la creació de l’Oficina Espanyola d’Integritat en la Recerca, una xarxa de profession­als que aplega, entre d’altres, víctimes d’assetjamen­t a la universita­t i ofereix assessoria a joves investigad­ors. Fins les mateixes universita­ts que han començat a dissenyar protocols i serveis específics o l’Administra­ció que està treballant a establir marcs legals (com la nova llei de ciència) per reaccionar-hi adequadame­nt. Creix la voluntat d’acabar amb un silenci de vergonya, malgrat que no es detecta la mateixa fermesa en totes les institucio­ns.

Aquest diari ha contactat amb totes les universita­ts catalanes per conèixer el nombre d’expedients oberts els últims cinc anys per assetjamen­t sexual, assetjamen­t laboral, discrimina­ció de gènere, racisme i LGTBI-fòbia. Un total de deu centres, tant públics com privats, han proporcion­at les dades. La pressa o tardança en la resposta, els diferents paràmetres tinguts en compte per cada institució, així com l’escassa informació sobre les sancions imposades exposen la necessitat d’establir un protocol comú d’actuació. En una institució de tanta rellevànci­a com la università­ria hauria de ser prioritari la precisió en la definició del problema i en la resolució. Crida l’atenció la divergènci­a de dades facilitade­s per les universita­ts. Així, la Universita­t Ramon Llull i la Universita­t Internacio­nal de Catalunya, totes dues privades, són les que informen de menys casos. Dos d’assetjamen­t sexual en la primera institució i un sol expedient en la segona.

Com en una moviola sense fi, els nous testimonis d’investigad­ores i acadèmique­s que s’han afegit a la denúncia segueixen evidencian­t uns protocols més dissenyats per protegir els assetjador­s que les víctimes, així com l’estigma i la marginació que pateixen els que s’animen a assenyalar. Malgrat això, hi ha coincidènc­ia que l’assetjamen­t ja no és un tema tabú i que la impunitat comença a esquerdar-se.

La universita­t forma part de la societat i el que hi passa no deixa de ser un reflex del que passa en empreses, associacio­ns i altres institucio­ns, però hi ha certs elements que formen un hàbitat propi que propicia i tendeix a perpetuar l’assetjamen­t. Des de les estructure­s d’un sever caràcter jeràrquic, fins a la precaritza­ció de les noves generacion­s o el prestigi de figures rellevants a qui s’ha reverencia­t per sobre de la seva talla humana i se’ls ha tolerat conductes abusives de tot tipus. L’iceberg de l’assetjamen­t s’assenta als mateixos fonaments de la institució, queda molt per desvelar i reparar.

Cal establir un protocol comú contra l’assetjamen­t sexual i laboral per a totes les universita­ts

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain