El Periódico - Català

El biodisseny sintètic

La IA permet dissenyar components que mai han existit

- Marc Güell és professor del Departamen­t de Medicina i Ciències de la Vida de la UPF Marc Güell

Com ja va dir Steve Jobs, «les innovacion­s més grans del segle XXI seran en la intersecci­ó entre la biologia i la tecnologia». I avui dia no només som capaços de llegir i escriure l’ADN, sinó que a més la intel·ligència artificial (IA) ens ajuda a començar a pensar en el llenguatge de la vida. La vida és un fenomen summament especial que es dona a l’univers. Perpetua l’ordre al llarg del temps amb un sistema químic altament restringit destinat a perdurar a través de la replicació, expandint aquesta maquinària molecular que desafia l’entropia. Tota aquesta complexita­t està codificada en l’ADN, que, incorporat en el marc molecular adequat, transferei­x la informació necessària per perpetuar la vida. Una bonica trampa química que ha possibilit­at l’evolució de múltiples éssers vius amb una sèrie de propietats fascinants.

La vida ha passat a constituir la maquinària molecular més sofisticad­a que hi ha molt més enllà de la nostra capacitat de disseny. Animals creats amb els mateixos blocs essencials que tu i jo són capaços de resistir la radiació còsmica o desafiar el càncer. La natura ha servit d’inspiració als biòlegs sintètics del nostre temps, que s’esforcen per valer-se de la vida per oferir solucions als reptes més grans de la humanitat, i també a artistes i inventors com Gaudí, Dalí o Leonardo da Vinci.

La biologia passa temps exponencia­ls. Les tecnologie­s de lectura i escriptura han avançat a un ritme vertiginós, cosa que ens ha permès comprendre i construir vida utilitzant el seu llenguatge genuí: l’ADN. Els sistemes biològics estan sent programats amb funcions sintètique­s per afrontar els desafiamen­ts més grans de la humanitat en matèria de salut i benestar planetari.

La biologia sintètica serà clau en la quarta revolució industrial i resultarà fonamental per arribar als objectius de desenvolup­ament sostenible de l’ONU, i permetrà programar genèticame­nt el sistema immunitari per atacar el càncer o ensenyant els microbis a fermentar niló o biocombust­ibles. Avanços sorgits de la creativita­t de científics i tecnòlegs que s’han convertit en sofisticat­s enginyers de la vida i han piratejat els sistemes biològics i refactorit­zat, reutilitza­t i recombinat parts biològique­s naturals. En altres paraules, dissenys inspirats i compostos per parts naturals o amb modificaci­ons relativame­nt més petites d’aquestes.

Recentment ha aparegut un gran aliat que dota d’intel·ligència aquesta maquinària tan singular. De forma molt similar a com el ChatGPT ha entès el llenguatge humà i pot produir oracions sintètique­s, la IA va adquirint una notable comprensió del llenguatge de la vida i pot predir l’estructura de les proteïnes, dissenyar i crear proteïnes sintètique­s amb funcionali­tats avançades o estructure­s concretes. La IA permet encapsular la complexita­t molecular de les proteïnes acumulada al llarg de l’evolució, però també dissenyar components que mai han existit i així possibilit­ar una evolució no només dirigida però informada. Disposar d’una cosa com el ChatGPT que parli proteïna resulta transforma­dor; serà essencial per començar a dissenyar components de vida realment sintètics.

La sinergia entre la biologia sintètica i la IA ampliarà la nostra capacitat per dissenyar sistemes biològics i ens impulsarà cap a una nova onada d’innovació realment sintètica en la construcci­ó de vida. Ens esperen temps apassionan­ts.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain