El Periódico - Català

Un feix làser per detectar si hi ha risc d’incendis

- G. C.

Ja fa mesos que una avioneta sobrevola Catalunya a baixa altura amb una tecnologia làser incorporad­a anomenada lidar (laser imaging detection and ranging). Es tracta d’un dispositiu que determina la distància des d’un emissor làser fins a un objecte o superfície. En aquest cas, la superfície són els boscos catalans. I l’objectiu és mapar al detall l’estat d’aquestes arbredes: «Es pot determinar l’altura de la vegetació, dels matolls, i saber fins a quin punt un bosc és madur». Els feixos làser reboten contra el terra o la vegetació. Llavors, es calcula el temps que el feix triga a tornar. D’aquesta manera es pot saber en alta resolució quin és el relleu del terreny.

«Descobrir si hi ha sotabosc o no i comprovar l’heterogene­ïtat o homogeneït­at de la vegetació és clau per avaluar la salut de cada bosc», explica Jordi Vayreda, investigad­or del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacion­s Forestals (CREAF). Una vegada les dades s’analitzen, es pot preveure també el risc d’incendi existent. L’Institut Cartogràfi­c i Geològic de Catalunya és qui s’encarrega de fer els vols, i el CREAF treballa amb les dades per portar a terme investigac­ions. «El que no es pot saber són els efectes de la sequera. Això es deriva a imatges del satèl·lit Sentinel, que mostra des de dalt el grau de verdor de les plantes cada 10 dies. Així es pot anar veient com canvia».

Amb aquesta tecnologia ja es van fer dos vols (un el 2008-2011 i un altre el 20152016) per mapar Catalunya. No obstant, la tecnologia que s’utilitza aquest any donarà resultats millors i més precisos sobre l’estructura de la vegetació. «Amb els actuals vols, hi haurà més precisió. I això és important de cara a la prevenció d’incendis, ja que quan el foc comença en camins o carreteres se sol propagar amb força a través de matolls», explica Vayreda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain