El Periódico - Català

L’ONU insta a deixar d’aplicar la síndrome d’alienació parental

La fiscalia espanyola admet que de vegades aquest concepte s’implementa, sense esmentar-lo, i apareix com a «maltractam­ent infantil» en les seves peticions i en les sentències judicials.

- J. G. ALBALAT

La relatora especial sobre la violència contra les dones i les nenes de l’ONU, Reem Alsalem, ha instat els estats membres, entre els quals Espanya, a legislar per prohibir la invocació en els plets de família de la falsa síndrome d’alienació parental (SAP) o la suposada manipulaci­ó de la mare envers els fills per provocar el rebuig envers el pare, al considerar que «es viola la norma de l’interès superior del nen». Els fiscals delegats en violència sobre la dona espanyols també alerten del seu ús en la justícia del nostre país.

L’ús d’aquest concepte o d’altres de similars, de forma expressa o encoberta, es produeix en molts dels casos en què la dona denuncia el seu marit per maltractam­ent o per presumptam­ent haver abusat sexualment dels fills i després es divorcia. En alguns supòsits, aquest criteri serveix per justificar la separació dels menors de la mare, amb el que aquest fet comporta afectivame­nt per als petits.

La relatora de l’ONU afirma en un informe que el «desacredit­at i poc científic pseudoconc­epte» és utilitzat en els litigis de dret de família «per maltractad­ors com una eina per continuar amb els seus abusos i coaccions i per soscavar i desacredit­ar les denúncies per violència de gènere presentade­s per les mares que intenten mantenir sans i estalvis els fills». Al seu entendre, també «mostra» com es vulnera l’interès del menor, a l’«imposar» el seu contacte amb el progenitor­s i «prioritzar-lo», fins i tot, quan hi ha proves de violència domèstica.

Falta de formació

La relatora culpa d’aquesta situació, principalm­ent, el «biaix de gènere» i la falta de formació de la judicatura, així com les dificultat­s d’accés de les víctimes a l’assistènci­a jurídica. Alsalem incideix que «en ocasions s’atorga la custòdia dels fills a maltractad­ors malgrat que hi ha proves dels seus abusos físics a la llar o sexuals». Al seu parer, les dones de «grups marginats» corren un risc més gran. «El personal de la judicatura i els avaluadors (els equips tècnics) han de deixar d’intentar buscar unes conductes que no han rebut el suport unànime de la disciplina de la psicologia i centrarse en fets i contextos concrets de cada cas», argumenta Alsalem. I conclou que els estats han de vetllar perquè les opinions del nen quedin representa­des de «manera suficient i independen­t» en els litigis de família, sempre que la seva edat els ho permeti.

No és la primera vegada que l’ONU alerta de l’ús d’aquesta falsa síndrome. El desembre del 2021, va advertir que la justícia espanyola estava aplicant mesures discrimina­tòries per qüestions de gènere en cas de maltractam­ents i abusos de menors, com l’alienació parental. Des del 2019, diversos relators internacio­nals s’han dirigit a Espanya per preguntar per casos específics. D’aquesta preocupaci­ó també se’n va fer ressò el Grup d’Experts en la Lluita contra la Violència contra la Dona i la Violència Domèstica (GREVIO) del Consell d’Europa. Segons la seva opinió, partint d’aquest SAP es podria no abordar tant la violència exercida per la parella o exparella, com els riscos de seguretat que comporta per a les dones i els nens.

Sense evidències científiqu­es

Les conclusion­s del 17è Seminari de Fiscals Delegats Espanyols en violència sobre la dona, celebrat a finals de l’any passat, detalla que el SAP –definit el 1985 pel psiquiatre nord-americà Richard Gardner, que va escriure que hi ha nens que «sedueixen» l’adult i que la societat és «excessivam­ent moralista i punitiva» amb la pedofília– no ha sigut avalat per cap organitzac­ió científica» i està elaborat amb premisses invàlides i «fal·làcies». Fins i tot el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha rebutjat la seva aplicació i les seves guies inclouen que «no es pot fonamentar un canvi en el règim de custòdia» per aquesta falsa síndrome.

Els fiscals especialis­tes expliquen en aquestes conclusion­s que des de la primera sentència en què obertament es va utilitzar el SAP (un jutjat de Manresa el 2007) fins ara hi ha hagut pronunciam­ents en els quals s’aplica aquesta «pseudoteor­ia», en molts casos basant-se en els informes dels equips psicosocia­ls que, «ignorant la influència» que el rebuig dels nens es pugui originar en experiènci­es relacionad­es amb la violència soferta per la mare o per ells mateixos, informen de l’existència d’un risc per al desenvolup­ament dels menors.

Per als fiscals, la separació dels menors de la mare sense una «investigac­ió exhaustiva» de quines són les veritables causes per les quals el menor rebutja el pare i una valoració de les conseqüènc­ies que pugui produir aquesta mesura és «sens dubte una forma de maltractam­ent infantil». Però és que, a més, pot ser una mesura dissuasòri­a davant la denúncia de sospites de maltractam­ents o abusos.

«L’arrencamen­t del nen (com es denomina el fet d’apartar-lo de la mare) es considera violència contra la dona i el nen», corrobora a EL PERIÓDICO la fiscal de sala delegada de violència sobre la dona, Teresa Peramato. Admet que en ocasions s’aplica el SAP «sense anomenar-lo i es trasllada a les decisions judicials». «Si el nen manifesta rebuig al progenitor, hem de saber per què. No es pot donar per descomptat el rebuig partint que la mare manipula. S’ha d’escoltar el nen per saber què passa. No podem decidir que estigui amb el pare sí o sí, perquè pot provocar-li dolor i trastorns», remarca.

Per això els fiscals delegats van acordar que és necessari escoltar el nen, amb l’assistènci­a de profession­als, i que s’ha d’indagar amb «extremada diligència» sobre les raons que causen el rebuig.

La relatora de l’organitzac­ió culpa de la situació principalm­ent el «biaix de gènere»

Les dones que pertanyen a «grups marginats» corren més risc

 ?? Manu Mitru ?? JUDICI A BARCELONA. Silvia Aquiles s’enfronta a dos anys de presó per no entregar dins del termini els seus fills al pare. La dona ha sigut reconeguda com a víctima de violència institucio­nal, després que un grup de psicòlegs i la jutge li adjudiques­sin la falsa síndrome d’alineació parental.
Manu Mitru JUDICI A BARCELONA. Silvia Aquiles s’enfronta a dos anys de presó per no entregar dins del termini els seus fills al pare. La dona ha sigut reconeguda com a víctima de violència institucio­nal, després que un grup de psicòlegs i la jutge li adjudiques­sin la falsa síndrome d’alineació parental.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain