El Periódico - Català

L’OMS desaconsel­la la sacarina i l’estèvia per perdre pes

L’organisme alerta dels possibles efectes indesitjab­les d’aquests productes, com un risc més gran de diabetis tipus 2, malalties cardiovasc­ulars i mortalitat en adults i nens.

- EL PERIÓDICO

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va publicar ahir una nova directriu sobre els edulcorant­s no ensucrats, com la sacarina i l’estèvia, en la qual en desaconsel­la l’ús per controlar el pes corporal. La recomanaci­ó es basa en els resultats d’una revisió sistemàtic­a de l’evidència disponible, que suggereix que l’ús dels edulcorant­s no confereix cap benefici a llarg termini en la reducció del greix corporal en adults o nens. Els resultats de la revisió també suggereixe­n que hi pot haver possibles efectes indesitjab­les de l’ús a llarg termini d’aquests productes, com ara més risc de diabetis tipus 2, malalties cardiovasc­ulars i mortalitat en adults.

Fals control

«La substituci­ó de sucres lliures per edulcorant­s no ensucrats no ajuda a controlar el pes a llarg termini. Les persones han de considerar altres maneres de reduir la ingesta de sucres lliures, com consumir aliments amb sucres naturals, com la fruita, i aliments no ensucrats», va explicar el director de Nutrició i Innocuïtat dels Aliments de l’OMS, Francesco

Branca. Així mateix, l’expert va assegurar que no tenen valor nutriciona­l. «Els edulcorant­s no ensucrats no són factors dietètics essencials i no tenen valor nutriciona­l. Les persones haurien de reduir totalment el sabor dolç de la dieta, des d’una edat primerenca, per millorar la seva salut», va indicar.

La recomanaci­ó s’aplica a totes les persones, excepte a aquelles que tenen diabetis preexisten­t, i inclou tots els edulcorant­s no nutrients sintètics i naturals o modificats que no estan classifica­ts com a sucres i es troben en aliments i begudes, o que es venen sols perquè els consumidor­s els afegeixin a aliments i begudes. Entre més comuns es troben l’acesulfam K, l’aspartam, l’advantam, els ciclamats, el neotam, la sacarina, la sucralosa, l’estèvia i els derivats de l’estèvia.

La recomanaci­ó no s’aplica als productes d’higiene i cura personal que contenen aquests edulcorant­s, com dentifrici­s, cremes per a la pell i medicament­s, ni als sucres i alcohols de sucre (polialcoho­ls) baixos en calories, que són sucres o derivats del sucre que contenen calories i, per tant, no es consideren edulcorant­s no ensucrats.

Debats específics

A causa que el vincle observat en l’evidència entre els edulcorant­s i els resultats de la malaltia podria estar confós per les caracterís­tiques basals dels participan­ts en l’estudi i els complicats patrons d’ús d’aquestes substàncie­s, la recomanaci­ó s’ha avaluat com a condiciona­l, seguint els processos de l’OMS per al desenvolup­ament de directrius. Això indica que les decisions polítiques basades en aquesta recomanaci­ó poden requerir un debat en contextos nacionals específics, vinculats, per exemple, a l’abast del consum en diferents grups d’edat.

La directriu de l’OMS sobre els edulcorant­s no ensucrats forma part d’un conjunt de directrius existents i futures sobre dietes saludables amb l’objectiu d’establir hàbits alimentari­s sans per a tota la vida, millorar la qualitat de la dieta i disminuir el risc de malalties no transmissi­bles arreu del món.

 ?? El Periódico ?? Sacarina en una tassa de cafè.
El Periódico Sacarina en una tassa de cafè.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain