El Periódico - Català

Una vergonya que turmenta l’Espanyol

- RAÚL PANIAGUA

Les imatges de la invasió d’un centenar d’ultres a l’RCDE Stadium durant la celebració del Barça han donat la volta al món. Ningú esperava una resposta així dels seguidors, que van irrompre amb ràbia a l’estadi mentre els blaugrana feien una rotllana per celebrar la Lliga. Els jugadors de Xavi Hérnandez van fugir cap al túnel dels vestidors, on també es van viure escenes de tensió, amb Busquets i Araujo encarant-se amb els radicals. Va ser una vergonya que va posar punt final a una nit feliç per al Barça i negra per a l’Espanyol. Ara falta conèixer les conseqüènc­ies de la vergonya.

1

¿Hi va haver provocació del Barça? Poc després de la invasió totes les parts implicades van condemnar els fets. Tant Xavi com Luis García van assegurar que la violència no té cabuda en el futbol i no van voler anar més enllà en la polèmica. «No ho he vist. Era el moment d’entrar a dins, no estàvem a casa. És normal que ho volguéssim celebrar, perquè és un treball que vam començar al juliol», va apuntar el tècnic blaugrana.

Joan Laporta, per la seva banda, va restar transcendè­ncia als fets i va confirmar a TV-3 que el

Barça «no denunciarà res» al considerar-ho un assumpte intern de l’Espanyol.

També hi va haver reaccions periquites criticant l’actitud dels campions. El més contundent va ser Joan Collet, l’expresiden­t de l’Espanyol. «Va ser una provocació per tot el que va passar abans, per tot el que es va acordar i per tot el que va passar després. Ho va reconèixer el mateix Xavi, que va apuntar que probableme­nt no ho haurien d’haver fet. La gent de l’Espanyol no va dir res. Jo era al camp, fins i tot els jugadors del nostre equip es van quedar aplaudint. ¿A sant de què venia fer una rotllana al nostre estadi? La segona part de la celebració va ser una provocació. Al final sempre quedem com els dolents de la pel·lícula», va deixar anar l’exdirigent periquito a RAC1.

2

¿Es van seguir els consells dels Mossos? Des de l’àmbit blanc-i-blau es considera que el

Les imatges de la invasió de l’RCDE Stadium van donar la volta al món. Joan Collet, l’expresiden­t periquito, va assegurar que hi va haver «provocació» del Barça al prolongar la celebració i no respectar el protocol pactat amb els Mossos, que van ser assenyalat­s pel sindicat de la seguretat privada.

Barça va anar massa lluny en la seva celebració del títol de Lliga. Fins i tot s’apunta a un protocol acordat perquè les celebracio­ns no anessin més enllà de les clàssiques abraçades i moments d’eufòria després del xiulet final. Aquesta era la idea que, en principi s’havia pactat entre els clubs i els Mossos, que investigue­n la polèmica invasió de l’RCDE Stadium «per infracció de la llei de l’esport i per desordres públics i danys».

La policia catalana va acordar amb el Barça que no hi hauria una celebració prolongada sobre la gespa, però els jugadors van formar la rotllana al mig del camp, cosa que no era recomanabl­e per a la seguretat pública. Tot va acabar amb la invasió i un caos quan les forces de seguretat estaven més pendents de protegir la llotja.

D’altra banda, l’ADN Sindical, que representa el sector de la seguretat privada de Catalunya, va exigir explicacio­ns als Mossos d’Esquadra pel seu «abandoname­nt per absència» a l’hora de generar una segona línia de contenció necessària davant la invasió del camp.

3

¿Denunciarà LaLiga els ultres? Tot i que l’àrbitre De Burgos Bengoetxea no va recollir la invasió a l’acta al no ser-hi present (ja era als vestidors), LaLiga no passarà per alt l’escàndol. La patronal va emetre ahir un comunicat molt clar amb tres punts. En el primer afirma que ha analitzat totes les imatges en col·laboració amb l’Espanyol; en el segon assegura que identifica­rà tots els responsabl­es per impedir-los tornar als estadis, i en l’últim aclareix que denunciarà els fets davant els organismes competents.

Entre els seguidors, hi havia Yago Darnell, que era número nou a la llista del PP a Sant Joan Despí. El jove, que va tirar una càmera de TV, va renunciar a formar part de la candidatur­a i va tancar les seves xarxes socials.

4

¿Tancaran el temple periquito? L’Espanyol s'acosta a un escenari incert. Les sancions dependran dels informes del director de partit de LaLiga i dels Mossos, així com del grau de gravetat que s’assigni. La multa està garantida, però no poden descartar-se càstigs exemplars que afectin fins i tot els últims partits davant l’Atlètic i l’Almeria.

L’article 15 del Codi Disciplina­ri de la RFEF recull la «celebració de partits a porta tancada» i la «clausura total o parcial del recinte esportiu» com a càstig per situacions on «s’alteri l’ordre, es menyscabi o posi en perill la integritat física dels àrbitres, jugadors,

LaLiga pretén identifica­r els radicals i els impedirà tornar als estadis

Si l’incident es considera «molt greu» podria suposar la clausura total o parcial del camp

tècnics o persones en general».

Si la infracció es considera molt greu, que sembla el més probable, l’Espanyol s’exposa a una sanció de 18.001 a 90.000 euros a més de la «clausura total del recinte esportiu per un període que va des d’un partit fins a una temporada». El càstig podria quedar reduït al tancament parcial de la grada d’animació, des d’on van saltar els seguidors.

Si l’incident es tipifica com a greu, es castigaria amb la clausura parcial de les instal·lacions esportives per un partit, advertint-lo amb la clausura total en cas de reincidènc­ia». El Comitè de Competició i la Comissió Antiviolèn­cia prendran la determinac­ió final.

La decisió podria anunciar-se demà, però és probable que la resolució de l’expedient es dilati (hi ha un mes de termini), de manera que la sanció es compliria la temporada vinent. La Direcció General d’Administra­ció de la Seguretat també podria sancionar amb fins a 600.000 euros l’Espanyol si considera que hi va haver fallades en la seguretat privada.

 ?? Jordi Cotrina ?? Intervenci­ó policial durant la invasió d’ultres de l’Espanyol, diumenge passat a l’RCDE Stadium.
Jordi Cotrina Intervenci­ó policial durant la invasió d’ultres de l’Espanyol, diumenge passat a l’RCDE Stadium.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain