El Periódico - Català

Francis Montesinos

- DISSENYADO­R ESPANYOL

La directora de cine i periodista Malu Zamora haurà de retocar el seu llargmetra­tge, que en fase gairebé final de producció, havia d’estrenar l’any que ve. Versa sobre la vida del seu gran amic Francis Montesinos, el cèlebre dissenyado­r, però si vol que el seu treball cinematogr­àfic sigui complet, potser li ha d’afegir un nou escàndol. Encara que Zamora opina que els mitjans han fet molta llenya del modista caigut i que amb l’artista valencià s’han comès moltes injustície­s. És probable.

Montesinos va ser detingut fa uns dies al seu xalet de Llíria per suposats abusos sexuals a un menor de 15 anys. Tot va començar molts mesos abans, quan el modista va denunciar robatori, extorsió i pallissa a la seva pròpia casa quan unes persones van penetrar al seu domilici, on ell era amb un amic. Però la Benemèrita va visionar uns vídeos que donaven proves més que suficients per dur-lo al calabós. Està en llibertat i encara no hi ha càrrecs judicials contra ell. Ha de presentar-se als jutjats. La investigac­ió continua.

El dissenyado­r de la ‘movida’

Un testimoni de l’assalt ha relatat que els encaputxat­s van ser especialme­nt durs. Ja el 2015, va ser detingut també per presumptes abusos a uns menors, però va quedar en llibertat: no es va poder provar res. Als seus 71 anys, no sabem si assistim a una penosa decadència poc virtuosa o al fet que, ja des de jove, viu al límit. Montesinos ha influït més en la nostra vida, en la nostra estètica, del que pensem.

Va ser el dissenyado­r de la movida. La frase és equívoca, no és que ell dissenyés la movida, si no que durant la movida ell era el dissenyado­r de moda, el més actiu, el trencador, el díscol oficial. Per aconseguir­ho cal tenir molt de talent. La seva desfilada el 1985 amb l’assistènci­a dels grans del pop i el rock, l’escriptura i l’art de l’època, Bosé inclòs, ja ha entrat en la categoria mítica d’aquests esdevenime­nts –com el concert de Raimon a Econòmique­s– als quals si haguessin anat tots els que diuen que hi van ser s’haurien hagut de celebrar en un Bernabéu recrescut. Com a mínim.

Sí que està taxat el públic que va acudir fa molts anys a la plaça de toros de Las Ventas a la seva desfilada Made in Spain, Pedro Almodóvar entre ells. 15.000 ànimes. Va ser allà on el director manxec es va inspirar per a la pel·lícula Matador. Llargmetra­tge, per cert, amb una formidable Assumpta Serna, valgui la digressió.

Montesinos, que segons com porti el bigoti s’assembla una mica a Salvador Dalí, va néixer el 1950 a València i el 72 va obrir el seu primer establimen­t comercial, va ser Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts el 2006, la qual cosa és un reconeixem­ent implícit, dic jo, que la moda, el disseny de roba, la (alta) costura és un art, opinió a què no ens oposem i que, molt al contrari, resulta edificant. Una decisió que acompanya. La roba pot ser poesia, igual que un vestit pot tenir musicalita­t i una indumentàr­ia invocar lirisme.

Moda i cultura

El nostre protagonis­ta ha connectat tant com ha pogut la moda i la cultura. Un any, per exemple, la seva col·lecció va estar dedicada, inspirada, en García Lorca i la seva obra. El 2003, va dissenyar el vestuari per a les representa­cions teatrals de Las comedias bárbaras, de Valle-Inclán. Aquell any va organitzar una presentaci­ó a la qual van assistir 10.000 persones.

Francis Montesinos es va traslladar a Madrid als 80, però no va deixar de ser profeta a València. Va obrir botigues, va triomfar en moltes edicions de l’antiga passarel·la Cibeles i any rere any van anar envaint els aparadors i els carrers les seves creacions tardorhive­rn o primaverae­stiu que molts famosos van lluir amb orgull. Famosos i empleats, ja que per exemple va dissenyar els uniformes per als treballado­rs de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.

Francisco Montesinos Gil, que el 2002 va publicar Carta d’amor a Balenciaga, ha passat de les revistes de moda a les pàgines de successos. De les desfilades a les desfilades de tertulians comentant la seva vida. Elegant (¿un modista elegant és un pleonasme?), franc, vital, hedonista, provocador, es pren la vida com un desafiamen­t: «No em va allò a que m’acostumo. Sempre m’han agradat els reptes. Prefereixo vestir una dona amb un cos més complicat que una divina a qui tot li senti bé».

Ara té un repte complicat. I Montesinos una altra vegada està de moda.

 ?? Kai Försterlin­g ?? El modista Francis Montesinos, detingut per presumpte abús de menors.
Kai Försterlin­g El modista Francis Montesinos, detingut per presumpte abús de menors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain