El Periódico - Català

Gira de la diplomàcia xinesa per negociar un alto el foc

▶ L’enviat especial de Pequín per a assumptes euroasiàti­cs inicia avui el seu viatge a Kíiv

- ADRIÁN FONCILLAS

Té la quimèrica missió d’arribar a la pau quan els contendent­s busquen encara la solució al camp de batalla. Li Hui, representa­nt especial xinès per a assumptes euroasiàti­cs, ha emprès un viatge per explorar amb totes les parts una solució política a la guerra. L’inicia avui a Ucraïna i seguirà, sense saber-se encara l’ordre, a Rússia, Polònia, França i Alemanya. La mediació va ser anunciada a l’abril després de la xerrada telefònica de Xi Jinping i Volodímir Zelenski, la primera des que va començar la guerra. Xi va aclarir que la Xina «està del costat de la pau» i que «mai es mantindrà ociosa ni posarà llenya al foc ni de bon tros traurà profit» de la guerra. També va investir Li com l’home per solucionar-la i el va descriure com una evidència més d’«els esforços de la Xina per promoure la pau» i de la seva postura «equidistan­t i imparcial».

El calendari descarta l’optimisme. Li aterra a Kíiv amb els tambors de guerra tronant en vigílies de l’anunciadís­sima contraofen­siva ucraïnesa per reconquist­ar els territoris ocupats. Les dues parts, adverteixe­n els analistes, confien que un favorable desenvolup­ament de la guerra apuntalarà les seves reclamacio­ns abans de negociar. No hi ajuden tampoc els dubtes de Washington i Brussel·les sobre la mediació de la Xina, que veuen excessivam­ent escorada cap a Rússia. En canvi, Kíiv i Moscou veuen els esforços xinesos amb més interès.

Medalla de Putin

Li tampoc s’ha escapat del clima de sospites. Tan aviat es va saber el seu nomenament, molts van incidir en la seva russofília i en la medalla a l’amistat que va rebre de Putin després dels 10 anys com a ambaixador a Moscou. El seu nomenament ha generat més dubtes en la llunyana diplomàcia i els mitjans occidental­s que a Kíiv. «Esperem que el seu profund coneixemen­t de la nostra regió l’ajudarà a comunicar-se amb tots de forma imparcial i efectiva», va assenyalar el portaveu d’Exteriors ucraïnès, Oleg Nikolenko. També l’ajudarà el seu rang, que li concedeix més poder i respecte que a un simple emissari.

Serà necessari molt tacte per acostar no només Rússia i Ucraïna, sinó també Polònia, la més entusiasta amb la bel·ligerància nordameric­ana, i França i Alemanya – els presidents d'aquests últims països han rebut pluges de crítiques per trencar el quòrum de Brussel·les després dels seus viatges a Pequín–. La missió de pau de Li suposa l’esforç xinès més decidit per trobar la sortida al conflicte europeu. ■

 ?? El Periódico ?? Li Hui, representa­nt xinès per a assumptes euroasiàti­cs.
El Periódico Li Hui, representa­nt xinès per a assumptes euroasiàti­cs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain