El Periódico - Català

La candidatur­a de la no adscrita Morell

-

El candidat d’ERC, Gabriel Fernández, és l’actual líder de l’oposició de Sabadell i pugna amb el PSC per empunyar la vara comandamen­t de l’alcaldia. Fernàndez, natural de Montevideo (Uruguai), apel·la tant al votant immigrant com independen­tista i reivindica l’ús de la llengua catalana. Més enllà de Junts, el republicà es postula com l’única alternativ­a possible als socialiste­s, contra qui s’ha posicionat durament en diverses ocasions recordant el cas Mercuri i la gestió del polèmic contracte de neteja de SMATSA. Un dels focus més polèmics afrontats pel candidat republicà ha sigut la seva discordanç­a amb un dels seus més pròxims, l’exalcalde de Sabadell de qui recull el relleu a ERC, Juli Fernández, que des de la Conselleri­a de Territori ha impulsat el denominat Quart Cinturó, macroproje­cte amb implicacio­ns directes a Sabadell. L’alcaldable republicà es va posicionar contra la directriu d’ERC a escala catalana, una postura per la qual ha sigut objecte de crítiques que s’han originat en el seu propi partit, en la ciutadania i en altres formacions. Els republican­s van obtenir els seus millors resultats el 2019 (una quota de vot del 20%) amb set regidors, que pretenen ara millorar amb una estratègia de via àmplia.

NANI VALERO.

Ha sigut una de les veus crítiques del Govern ocupant la cadira de portaveu de la tercera força de la ciutat. Valero va agafar el testimoni de l’exalcalde

▶ Marta Morell, que ha governat en l’equip de Marta Farrés, va ser l’única regidora de Podem en els comicis del 2019, però va ser expulsada de la seva formació el 2021 per presumptes irregulari­tats en la confecció de la llista. Morell es presenta amb la candidatur­a Sentim Sabadell, una formació que s’atribueix un «ADN municipali­sta».

Maties Serracant –actual assessor del conseller Juli Fernàndez (ERC)–, una figura carismàtic­a de la qual s’ha desvincula­t després del seu salt a la Generalita­t. El discurs de Nani Valero s’emmarca en unes polítiques oposades a les del govern municipal i defensa l’okupació de pisos de grans tenidors com a alternativ­a habitacion­al, així com la pacificaci­ó dels eixos centrals dels barris. S’ha de recordar que Valero està investigad­a per l’Oficina Antifrau, que té l’objectiu d’aclarir si va ser contractad­a a

S’estrena com a candidat a l’alcaldia per Junts per Sabadell tan sols dos anys després d’entrar a la primera línia de la política, quan va substituir l’exconselle­ra Lourdes Ciuró (2021). Fins aleshores, Lluís Matas s’havia mantingut a l’ombra en el grup municipal, ja que va ser el cap de la campanya electoral del 2019, així com el coordinado­r de Junts durant el primer mig any del mandat, coincidint amb la negociació del pacte de govern de Farrés. Una de les principals fites de Matas és la pacificaci­ó i reconstruc­ció de la Gran Via de la ciutat, per la qual cosa a finals d’aquest mandat ha impulsat un projecte per incrementa­r el verd en els laterals. El candidat de Junts s’ha mostrat totalment a favor de la polèmica construcci­ó de la Ronda Nord.

De la presidènci­a de l’associació veïnal del barri de Torreromeu al Congrés dels Diputats. Joan Mena atresora una àmplia trajectòri­a política, ocupant cadira en institucio­ns com el mateix Ajuntament de Sabadell (20072015), el Parlament o el Congrés (des del 2015). Durant el seu pas pel consistori, sota la llavors coalició EUiA, va ser molt crític amb el socialisme de Bustos i va estirar el fil per destapar el cas Mercuri. Mena, sota el paraigua d’En Comú-Podem, es postula per ser decisiu en la formació del nou govern de Sabadell, assumint la funció que ja va protagonit­zar Morell el 2019, que va obrir la porta al Govern de Farrés.

JOAN MENA.

 ?? ?? Lluís Matas (Junts).
Lluís Matas (Junts).
 ?? ?? Joan Mena (En Comú-Podem).
Joan Mena (En Comú-Podem).
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain