El Periódico - Català

Cop de porta del Govern i els seus socis a la reforma del PP per al CGPJ

▶ PSOE, Unides Podem, ERC, el PNB, Bildu, Junts, PDECat i BNG rebutjaran demà per «electorali­sta» la proposta dels populars

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Més d’una desena de vegades es va citar ahir Didier Reynders, el comissari europeu de Justícia, en el ple del Congrés. El seu nom i les seves paraules es van utilitzar com a arma llancívola en l’enèsim debat sobre la modificaci­ó del sistema d’elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a proposta del PP. A 11 dies que s’instal·lin les urnes, els populars van reclamar al PSOE acceptar la seva proposta que siguin els jutges que elegeixin la majoria del CGPJ, abans de renovar-ne els membres. «No ens portin més propostes, compleixin la Constituci­ó», els va respondre el socialista Francisco Aranda, el grup del qual, junt amb Unides Podem, ERC, PNB, Bildu, Junts, PDeCat i BNG, rebutjarà la proposta conservado­ra demà. «Mai en democràcia a Espanya s’ha atacat, interferit i debilitat tant el poder judicial com en aquesta legislatur­a», va iniciar la diputada del PP María Jesús Moro en la seva intervenci­ó, en què va acusar el Govern de coalició de «deteriorar» l’Estat de dret.

La portaveu conservado­ra va explicar que la seva proposició de llei vol que els vocals del CGPJ de procedènci­a judicial (12 de 20) siguin elegits per jutges i magistrats, en comptes que tots siguin elegits per tres cinquens de les Corts Generals. Moro va demanar al PSOE fer aquest canvi en la llei i, després, parlar de la renovació dels membres de l’òrgan de govern dels jutges, perquè si no és així no es fien que hi hagi cap canvi. Tots els portaveus, a excepció dels de Vox i Cs, li van recordar quines van ser les paraules de Reynders. «Recomanem procedir a la renovació del CGPJ. És una prioritat i, iniciar immediatam­ent després de la renovació, un procés a fi d’adaptar el nomenament dels seus membres tenint en compte els estàndards europeus», van ser les paraules del comissari de Justícia fa escassos 10 dies en un acte a Madrid. El preacord que va trencar el PP l’octubre passat contemplav­a aquest mateix camí.

Aranda, el portaveu socialista, va asseverar que la proposició de llei del PP és «falsa, oportunist­a, electorali­sta i enganyosa» i va acusar els conservado­rs d’estar bloquejant la renovació del CGPJ durant 1.620 dies. «Són presoners de la seva por, que volen controlar la Justícia per si un dia acaben allà», els va acusar després de posar en dubte que el PP modifiqui l’actual sistema d’elecció quan governin. El mateix van dir els portaveus d’altres formacions, com el diputat de Cs, Edmundo Bal, que es va mostrar «escèptic»: «Tant vostès (el PP) com vostès (el PSOE) han utilitzat la justícia com a arma política».

El president del grup parlamenta­ri d’Unides Podem, Jaume Asens, va acusar els conservado­rs de «subvertir el principi fonamental de la democràcia»; el diputat del PNB Mikel Legarda Uriarte de portar a terme un «injustific­able bloqueig» per mantenir una majoria «conservado­ra» al CGPJ; i el d’EH Bildu Jon Iñárritu de convertir les paraules de Reynders en «un xantatge i en una cortina de fum».

Missatges als socialiste­s

De tota manera, no totes les crítiques van anar dirigides al PP. Els socis habituals del Govern, incloent-hi Unides Podem, van retreure al PSOE no voler fer els passos necessaris per intentar desbloquej­ar la renovació dels òrgans. Asens els va demanar que per «obligació democràtic­a» reconsider­in la seva proposta per rebaixar les majories amb què són elegits els membres del CGPJ i, d’aquesta forma, esquivar el bloqueig del PP. «Si volen deixar de ser còmplices d’aquest cop d’estat del PP ajudin a desocupar el CGPJ», els va etzibar el diputat de Junts Josep Pagès i Massó després de proposar que es redueixi l’autoritat dels vocals caducats. Una cosa que també defensa EH Bildu.

La guinda a aquesta pressió al PSOE la va posar la portaveu d’ERC, Carolina Telechea i Lozano: «Una advertènci­a, senyories del PSOE, els han advertit ja des d’Europa que abans de la seva presidènci­a (la d’Espanya de la Unió Europea), ara al juliol, aquest tema ha d’estar resolt. Veurem com el resolen. Estarem expectants». Aquesta data, la de l’1 de juliol, també la va marcar el comissari Reynders.

El portaveu socialista va asseverar que la proposició del PP és «falsa, oportunist­a i electorali­sta»

 ?? Mariscal / Efe ?? El magistrat Francisco Marín Castán (dreta), en el seu primer acte com a president del Suprem, el 2022.
Mariscal / Efe El magistrat Francisco Marín Castán (dreta), en el seu primer acte com a president del Suprem, el 2022.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain