El Periódico - Català

Maragall només es votarà a si mateix en la investidur­a

▶ Aragonès dona suport al candidat, que afirma que el PSC competeix ara amb Cs i el PP

- XABI BARRENA

Després d’uns dies oblidat pels seus rivals, Ernest Maragall va ser objecte de crítiques dels seus adversaris, sobretot, des del PSC, el seu expartit. I el canvi de tendència va ser gairebé celebrat pel republicà, que va explicar aquestes crítiques «pel nerviosism­e» que ell detecta en la candidatur­a de Jaume Collboni davant el progressiu «escorament del seu partit cap a posicions conservado­res». «El PSC és avui un partit de dretes que competeix amb Ciutadans i el PP», va dir. I amb referència a la proposta de l’alcaldable socialista de crear una oficina antiocupac­ions, creu que compra, fins i tot el marc «de l’extrema dreta».

Quant als pactes, Maragall va assegurar: «La ciutadania ens posarà cadascun al seu lloc». Amb tot, sí que va assegurar que «Maragall només votarà Maragall com a alcalde», en el ple municipal de constituci­ó del consistori en el qual es decidirà qui serà l’alcalde de la capital catalana.

Ell, va dir, es presenta «com el candidat més lliure». Represento orgullosam­ent ERC, però seré un alcalde amb plena llibertat i exigent amb la Generalita­t. Pere Aragonès n’és conscient». I va tornar la pilota a la teulada del seu adversari socialista: «Però no serà una exigència per sacsejar-se responsabi­litats com ha fet i fa el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni».

Les paraules de Maragall van tenir lloc en l’acte de suport al col·lectiu LGTBIQ+, al parc de la Ciutadella,

davant de la glorieta on, el 1991, va ser assassinad­a brutalment Sonia Rescalvo, en una agressió transfòbic­a protagonit­zada per neonazis. El republicà va plantejar erigir Barcelona com a «asil mundial i refugi per a víctimes de la violència LGTBIQ+fòbica».

A la tarda, Maragall, acompanyat pel president Pere Aragonès, es van passejar pels carrers de la Barcelonet­a, barri on no només va vèncer fa quatre anys, sinó que compta amb la secció censal (la 39) on ERC va obtenir el percentatg­e de vot més elevat, en aquella ocasió. Ni més ni menys que un 40,7%. Per als curiosos, la secció censal nèmesi per als republican­s va ser la 54, a les Tres Torres, amb tot just un 5,3%.

I davant l’audiència del barri, el president va remarcar els eixos del seu Govern en especial els més esquerrano­sos i independen­tistes. Aragonès va prometre treballar colze a colze amb Maragall si és elegit alcalde.

La candidata a la reelecció es va comprometr­e ahir a climatitza­r tots els centres educatius de primària i secundària de la ciutat, tret dels de l’escola infantil, de competènci­a municipal, en què ja està resolt el problema.

Segons xifres que va donar ella, a la ciutat, sense comptar els infantils, hi ha 253 centres educatius que es veurien beneficiat­s per la mesura: 161 de primària, 16 instituts escola i 76 instituts de secundària. Aconseguir que la calor i el fred extrems –sobretot la calor– afectin alumnes i docents requereix reformes que suposen una inversió de prop de 90 milions d’euros. El cas és combatre els efectes del canvi climàtic, sigui amb aire condiciona­t o ventilador­s.

L’alcaldessa va recalcar que espera que l’Executiu d’Aragonès comparteix­i la inversió. Va recordar que la Generalita­t és la que té la responsabi­litat principal d’atendre els centres, però va afegir que si l’ajuntament ha d’afrontar sol les reformes, ho farà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain