El Periódico - Català

Acord perquè la UE controli el flux migratori cap al Regne Unit

▶ Sunak i Von der Leyen pacten cooperar per frenar les entrades il·legals d’immigrants a través del canal de la Mànega

- LUCAS FONT

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, va sortir satisfet de les seves trobades amb els líders europeus en la cimera del Consell d’Europa, celebrada abans-d’ahir i ahir a Reykjavík.

El principal objectiu de Sunak era abordar el control de l’arribada irregular d’immigrants a través del canal de la Mànega. Un assumpte que va tractar amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va mostrar la seva voluntat de reforçar la vigilància a través de l’agència Frontex.

A més d’acostar postures amb la UE, Sunak també va mantenir una reunió amb la presidenta del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), Síofra O’Leary, per defensar la polèmica llei d’immigració il·legal, que pretén aturar i deportar a tercers països els immigrants que arribin al Regne

Unit de manera irregular. L’objectiu del primer ministre britànic era pressionar els 46 països membres del Consell d’Europa per reformar la regla 39, que va servir per aturar a última hora la deportació d’immigrants a Ruanda des del Regne Unit el juny passat.

Les intencions de Sunak, però, es van veure frenades per representa­nts dels països membres presents a la cimera. Entre ells el ministre d’Exteriors d’Islàndia, Thordis Gylfadotti­r, que va respondre al primer ministre assegurant que el propòsit de la cimera no és reformar normes del TEDH. «Els líders estan confirmant el seu compromís amb el sistema de protecció dels Drets Humans, i el tribunal és la pedra angular d’aquesta protecció», va dir.

El debat migratori pressiona

Sunak, que en els últims dies ha sigut criticat per no frenar l’arribada d’immigrants irregulars pel Canal de la Mànega. Unes crítiques que venen en gran manera del seu propi partit i que s’han estès a l’arribada de migrants per la via legal, que va registrar xifres rècord el 2022.

Limitar visats

La ministra de l’Interior, Suella Braverman, va fer un discurs a favor de limitar la concessió de visats de feina i de formar ciutadans britànics per exercir llocs de treball ocupats majoritàri­ament per immigrants, com transporti­stes o treballado­rs del camp. Les paraules de Braverman s’interprete­n com una manera de crear-se perfil propi de cara a una possible candidatur­a per reemplaçar Sunak al capdavant del Partit Conservado­r.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain