El Periódico - Català

Koreeda reimagina el ‘Rashomon’ de Kurosawa a ‘Monster’

En la seva setena presència a la secció a concurs, el cineasta japonès adopta una estructura similar a la del clàssic per relatar un drama d’assetjamen­t escolar.

- N. S.

Els nens enfrontats a situacions familiars disfuncion­als són un tema essencial al cine de Hirokazu Koreeda, ja sigui abandonats a la seva sort pels adults a Nadie sabe (2004), forçats a separar-se dels seus germans a Milagro (2011), intercanvi­ats al néixer a De tal pare, tal fill (2013) o, a la pel·lícula que ahir va presentar a concurs al Festival de Cannes –la setena de la seva filmografi­a que competeix per la Palma d’Or–, marcats per la mort prematura o els maltractam­ents físics dels seus pares. Tot i que, en realitat, Monster parla de moltes coses més. L’assetjamen­t escolar, l’estigma amb què carreguen les mares solteres en societats tan tradiciona­ls com la japonesa i l’imperi dels rumors i les notícies falses en el microcosmo­s escolar en són només algunes.

Mentre els aborda amb més o menys detall, Koreeda teixeix una intriga inicialmen­t absorbent que, això sí, de mica en mica va quedant cada vegada més aixafada pel seu propi dispositiu. Concretame­nt, la pel·lícula adopta l’estructura similar a la que Akira Kurosawa va popularitz­ar a Rashomon i que cap pel·lícula posterior ha executat amb tanta mestria: una mateixa sèrie de fets és narrada successiva­ment des de tres punts de vista diferents, i amb cada un d’ells la nostra percepció de l’esdevingut –i la nostra idea de qui té la culpa– es va reconfigur­ant. És un format idoni per confondre l’espectador i donar-li sorpreses o, en altres paraules, per manipular-lo i fer-li trampes. Les trampes, en qualsevol cas, poden ferse amb més o menys finor, i el problema de Monster és que, a mesura que avança, va deixant cada vegada més clar el seu desinterès en aquesta qualitat.

L’altra pel·lícula aspirant a premi presentada ahir, Le retour, és el

El director teixeix una intriga que va quedant aixafada pel seu propi dispositiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain