El Periódico - Català

Una batalla que va esclatar als suburbis

- M. M.

La contesa de Bakhmut s’ha convertit en la més emblemàtic­a de totes les que han tingut lloc fins ara a Ucraïna. La lluita es va iniciar l’1 d’agost de l’any passat i les primeres incursions dels soldats russos al nucli urbà es van produir al desembre.

La batalla de Bakhmut s’ha prolongat 10 mesos. La participac­ió de les milícies Wagner, els exabruptes en vídeo del comandant Ievgueni Prigojin criticant l’estament militar rus i acusant-lo literalmen­t de sabotejar els seus esforços, l’elevat nivell de destrucció de la localitat i l’afany que han posat, d’una banda el bàndol rus a conquistar-la, i per un altre el bàndol ucraïnès a defensar-la, han convertit aquesta batalla en la més emblemàtic­a de totes les que han tingut lloc fins ara a Ucraïna.

La batalla de Bakhmut va començar l’1 d’agost del 2022, amb atacs massius contra els suburbis del sud de la localitat. Els mercenaris de Wagner de seguida van prendre protagonis­me i es van deixar veure durant els combats. A mitjans d’aquell mes, Wagner va iniciar una campanya de reclutamen­t entre la població carcerària per mantenir l’ofensiva. Les primeres incursions dels soldats russos al nucli urbà es van produir entorn del desembre del 2022.

La presa de Soledar

Durant els primers mesos del present any, el fet més rellevant va ser la conquesta de la localitat de Soledar, a tot només cinc quilòmetre­s a l’est de Bakhmut. La maniobres envoltants que van realitzar les forces russes van aconseguir pràcticame­nt envoltar la localitat, moment en què va començar a especular-se amb la possibilit­at que Kíiv decidís forçar una retirada. Finalment, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va donar l’ordre d’atrinxerar-se als barris de l’oest de la localitat i esperar les incursions de les tropes russes. Testimonis procedents de l’interior de la localitat van qualificar la batalla en aquesta fase com una «màquina de picar carn». Estimacion­s parlaven que el bàndol ucraïnès patia la pèrdua diària d’un centenar d’homes.

Les advertènci­es de Prigojin

A principis de maig, les forces ucraïneses van aconseguir avançar pels flancs i recuperar el control d’alguns suburbis de la localitat. Enmig de la destrucció, Ievgueni Prigojin, el líder de les milícies Wagner, va llançar un desafiamen­t al Kremlin i va emetre un vídeo que va donar la volta al món amb un ultimàtum, envoltat de cadàvers encara frescos: o Moscou li entregava municions per continuar lluitant o ordenava la retirada immediata del front i cedia les posicions a les milícies txetxenes de Ramzan Kadírov, que no realitza missions ofensives sinó policials, cosa que significav­a el final de l’ofensiva.

Finalment, Moscou va proclamar que subministr­aria al grup Wagner tot el material militar que demanava.

 ?? Sofia Gatilova / Reuters ?? Combatents ucraïnesos als voltants de Bakhmut.
Sofia Gatilova / Reuters Combatents ucraïnesos als voltants de Bakhmut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain