El Periódico - Català

Un revés premonitor­i

La situació a la regió de Donetsk deixa entreveure l’alt nivell disfuncion­al de la maquinària de guerra russa que aviat farà front a una gran ofensiva

- JESÚS A. NÚÑEZ VILLAVERDE Codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitàri­a (IECAH)

Aaquestes altures de la guerra a Ucraïna es podria pensar que Bakhmut ja hauria d’estar en mans russes des de fa almenys algunes setmanes. Moscou, amb un clar protagonis­me del grup mercenari Wagner, acompanyat de forces regulars de paracaigud­istes i unitats mecanitzad­es d’infanteria, fa mesos que va a totes per aconseguir almenys una victòria puntual que li permeti contrarest­ar la pèssima imatge que acumula des que Kíiv va prendre la iniciativa en el camp de batalla la tardor passada. No obstant, no només està lluny de poder cantar victòria, sinó que, després d’haver aconseguit gairebé completar el setge i deixar l’Exèrcit ucraïnès amb tan sols una via de connexió per la qual alimentar l’esforç defensiu, avui fins i tot està retrocedin­t. No cal dir que les tropes invasores tampoc han aconseguit avançament­s en cap altre punt dels mil quilòmetre­s de front.

La sort de Bakhmut no està tirada, però el que hi passi no canviarà el signe de la guerra per a cap dels dos bàndols. Tot i que no hagi sigut recuperada totalment de mans russes, la situació actual ja serveix per mostrar alguns trets que no deixen Rússia en gaire bon lloc. D’una banda, torna a resultar evident l’escàs nivell operatiu de les seves forces armades en combat i el limitat rendiment del seu material, sobretot en accions com aquesta, en què és necessari combinar diferents tipus d’armes i unitats (cuirassade­s, mecanitzad­es, artilleria, sapadors i suport aeri). De l’altra, si fem cas a les protestes del ja famós cap de Wagner, també està posant de manifest la ineficiènc­ia de l’aparell logístic, al no ser capaç de proporcion­ar en temps i lloc adequats la munició que necessiten les unitats de primera línia per conquerir els objectius; tot i que aquesta mateixa escassetat de munició pot ser el resultat de les penúries que creixentme­nt està patint la indústria de defensa russa per efecte de les sancions internacio­nals.

En l’àmbit polític també resulta inaudit l’espectacle que suposa veure Ievgueni Prigojin, cap de Wagner, malparlar públicamen­t contra el ministre de defensa, Serguei Xoigú, i el cap de l’Estat Major i actual cap de les forces russes embegudes a Ucraïna, Vitali Geràssimov. Es pot entendre que Prigojin ha fet de Bakhmut la seva carta principal per demostrar davant Vladímir Putin la vàlua de la seva força mercenària, per sobre d’uns comandamen­ts militars amb els quals pugna per guanyar-se els favors del Kremlin en aventures no només militars sinó també empresaria­ls que van molt més enllà, no només d’aquesta petita ciutat en disputa, sinó de la mateixa Ucraïna.

Per això es pot deduir igualment l’interès dels esmentats comandamen­ts militars a anul·lar qui percep com un rival polític. Com a resultat, torna a quedar de manifest el problema que representa apostar per una força armada que ni es coordina amb les forces regulars desplegade­s al mateix escenari, ni molt menys se subordina a la jerarquia militar. Mentrestan­t, Prigojin, en una ostentació més d’indiscreci­ó i prepotènci­a, afirma que els puntuals avançament­s ucraïnesos a la ciutat són causats pel mal acomplimen­t de les forces regulars encarregad­es de garantir els flancs de l’operació en la qual Wagner porta l’esforç principal al front central d’assalt a la localitat.

En definitiva, Bakhmut, a petita escala, permet entreveure l’alt nivell disfuncion­al d’una maquinària de guerra que ben aviat haurà de fer front a una ofensiva ucraïnesa a gran escala. Més problemes a la vista.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain