El Periódico - Català

El novè atac rus del mes a Kíiv s’estavella contra el seu cel blindat

▶ De la trentena de míssils llançats, 29 van ser intercepta­ts en l’aire i només a Odessa Rússia va aconseguir eludir les defenses antiaèries, segons Ucraïna

- RICARDO MIR DE FRANCIA

Les tropes russes estan perdent terreny a Bakhmut. Els ingressos del Kreml1in per l’exportació de combustibl­es fòssils van caure un 50% el primer trimestre de l’any. I un nou sabotatge a la Crimea annexionad­a per Vladímir Putin va fer descarrila­r un tren que transporta­va cereals. No corren bons temps per a l’«operació militar especial» a Ucraïna, ni al front ni a la rereguarda, on les furibundes invectives del cap de Wagner contra els generals «que empesten de perfum car» continuen fent avergonyir la jerarquia castrense i enfonsant les fissures entre les diferents faccions del poder a Moscou.

A tots aquests problemes, caldria afegir-n’hi un de nou: les creixents dificultat­s dels míssils russos per perforar el cel ucraïnès, cada vegada més blindat per les defenses antiaèries dels seus aliats occidental­s.

El que ha passat aquesta mateixa setmana sembla paradigmàt­ic. Dijous a la matinada Rússia va tornar a llançar una onada de míssils de creuer contra diversos punts del país, principalm­ent Kíiv, bombardeja­da per novena vegada des que va començar el mes, cosa que equival a una ronda d’estralls cada dos dies. «Continuen els atacs sobre Kíiv, sense precedents en potència, intensitat i varietat», va afirmar Serhii Popko, responsabl­e de l’Administra­ció civil i militar de la capital. A la ciutat portuària d’Odessa, al sud, a la riba del mar Negre i rarament atacada, una persona va morir després que un míssil impactés en una instal·lació industrial.

Però en cas de ser certa la versió ucraïnesa, va ser l’única que va aconseguir eludir les defenses antiaèries del país. De la trentena de míssils llançats 29 van ser intercepta­ts en l’aire, cosa que no va impedir que part d’un edifici d’oficines s’incendiés a la capital al rebre l’impacte de les restes d’un projectil. Kíiv ja compta amb les bateries antimíssil­s Patriot entregades pels EUA, el sistema més efectiu i sofisticat dels que ha rebut els últims mesos, que estaria servint per canviar les regles del joc. Dimarts passat aquestes bateries van aconseguir neutralitz­ar sis míssils supersònic­s Kinjal, segons fonts ucraïneses i nord-americanes citades per The New York Times. Els Kinjal viatgen més ràpid que la velocitat de la llum i, quan Putin els va presentar en societat, va clamar que eren impossible­s d’intercepta­r.

Retrocés al front de Bakhmut

«Llocs simbòlics de Kíiv serveixen d’objectiu als atacs russos amb míssils. El Kremlin necessita aquests atacs caríssims i sense sentit sobre la capital per elevar el grau d’histèria patriòtica al país», va dir a les xarxes socials el secretari de Seguretat Nacional ucraïnès, Oleksii Daanilov. «La desesperac­ió i la decepció a Rússia amb les autoritats està prenent forma davant el fracàs de la seva ofensiva i les fallades al front». A Bakhmut, seu de la batalla més llarga d’aquesta guerra, els militars russos continuen reculant. Ievgueni Prigojin, el cap de la milícia paramilita­r Wagner, que fa setmanes que fustiga els comandants russos per la falta de suport a les seves milícies i les carències de munició, va dir ahir que les tropes regulars del Kremlin havien retrocedit mig quilòmetre al flanc est de la ciutat, fet que ha deixat exposats els seus paramilita­rs.

 ?? Reuters ?? Bombardejo­s a Kíiv.
Reuters Bombardejo­s a Kíiv.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain