El Periódico - Català

Maragall aposta per construir un tercer túnel de Rodalies pel Morrot

▶ El candidat republicà a l’alcaldia de Barcelona i Junqueras ataquen de nou «la imprevisió» i «la frivolitat» de les propostes socialiste­s

- XABI BARRENA

A la prehistòri­a de l’AVE, al voltant dels vuitanta, quan el projecte era iniciativa intel·lectual catalana, l’administra­ció municipal barcelonin­a de Pasqual Maragall va estudiar la connexió de l’aeroport del Prat amb el centre de Barcelona a través del litoral, el Morrot. Després vindria el traçat final que descarta l’aeroport i la consegüent entrada de l’alta velocitat per Sants. Quan es va construir el túnel pel carrer de Mallorca, i la seva polèmica per si podia afectar la fonamentac­ió de la Sagrada Família, l’entrada pel Morrot va treure tímidament el nas. Ara, per tercera vegada, algú pensa en Montjuïc i l’estació de França com un accés útil, en aquest cas, de Rodalies. L’actual col·lapse que es produeix a la xarxa barcelonin­a obeeix, en part, que la metròpoli només té dos túnels que la travessen. La planificac­ió a llarg termini preveu la construcci­ó d’una tercera, i costosa, galeria per l’avinguda de la Diagonal. L’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, va proposar ahir una altra solució, que de fet pot ser compatible, el túnel pel Morrot. Un esquema litoral que va detallar aquesta primavera l’entitat especialit­zada en infraestru­ctures Fem Vallès.

Trens en fallida

En un acte davant l’estació de Sants (pendent, per cert, de l’ampliació i reforma prevista fa anys), Maragall va estar acompanyat del conseller de Territori, Juli Fernández, que va bolcar les acerades crítiques contra el caos ferroviari metropolit­à i contra els seus gestors, els socialiste­s. «Que el principal sistema de transport públic estigui en una situació de fallida és una desgràcia», va afirmar. Maragall, per la seva banda, va detallar la seva proposta que pretén «ajudar a posar remei a tot aquest desastre». «ERC assumirà la responsabi­litat i la iniciativa des de l’ajuntament. El túnel del Morrot augmentari­a la capacitat de Barcelona per absorbir trens un 50% amb la construcci­ó d’un túnel de tot just 2,5 quilòmetre­s», va asseverar. Maragall també va explicar que, sempre en coordinaci­ó amb la Conselleri­a de Territori, planteja la construcci­ó d’una trentena de nous aparcament­s dissuasori­s, emplaçamen­ts on deixar el cotxe per pujar al tren cap al centre de Barcelona. A la tarda, la caravana republican­a es va desplaçar al districte de Sant Andreu que allotja un dels principals símbols de la distracció inversora i executora de l’Estat: l’estació de la Sagrera.

Maragall, i després de desglossar el programa per al districte, va atacar de nou Jaume Collboni i Xavier Trias. Sense tant afany com altres dies, però mirant de traslladar a l’audiència que el socialista i el postconver­gent són, segons ell, les dues cares de la mateixa moneda. I no només pel que fa a ideologia, la famosa sociovergè­ncia, sinó, fins i tot en la suposada imprevisió i frivolitat que envolten les propostes del PSC i de Junts. Sobre el pla de Collboni per cobrir parcialmen­t les rondes, va dir: «Nosaltres parlem del present, no de com serà de fantàstic tot d’aquí 28 anys». Tampoc Oriol Junqueras va fer grans aportacion­s al catàleg d’atacs al PSC. Rodalies, la Confederac­ió Hidrogràfi­ca de l’Ebre, la Sareb i l’objectiu de dèficit. És a dir, com dimarts.

 ?? El Periódico ?? Ernest Maragall, ahir a l’estació de Sants.
El Periódico Ernest Maragall, ahir a l’estació de Sants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain