El Periódico - Català

Trias titlla de «vergonyós» que un pacte desbanqui el guanyador

▶ L’alcaldable postconver­gent exigeix al cap de llista d’ERC que aclareixi si el votarà en cas que Junts guanyi les eleccions

- FIDEL MASREAL

Les regles del joc de les eleccions municipals fixen que obté el govern la llista més votada sempre que no hi hagi un pacte entre partits que sumi majoria, a diferència dels comicis catalans i generals, en els quals ser el més votat no és prou condició per governar. Però pel candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, que una aliança entre partits que no han guanyat a les urnes es pugui produir a Barcelona per desbancar el triomfador de la nit electoral és «una vergonya». Així, Trias va emplaçar el candidat d’ERC, Ernest

Maragall, a aclarir si pactarà amb altres per desbancar-lo en cas que guanyi la seva llista, i va atacar l’alcaldable socialista, Jaume Collboni, per haver forjat, va dir, l’«operació Manuel Valls» que va fer alcaldessa Ada Colau fa quatre anys amb els vots de l’ex primer ministre francès. En paral·lel a aquest desafiamen­t a ERC per pactar, els dirigents de Junts exigeixen convertir les municipals en un «plebiscit» sobre la gestió del Govern d’Esquerra.

«Està dins de la normativa, no es pot dir que sigui il·legítim. És una vergonya, hi ha coses que són vergonyose­s, els mateixos que van votar el senyor Valls s’estiren els cabells perquè diuen que han fet un disbarat», va assegurar el candidat postconver­gent.

A l’atac contra Collboni

Sobre aquest possible pacte que podria impedir que qui guanyi no governi, Trias es va dirigir a Maragall, que «és el primer que ha de tenir clar que segons quines coses són jugades que no s’haurien de fer»: «No ha sigut alcalde per culpa d’una jugada del senyor Collboni i de la senyora Colau», va recordar. Però llavors va llançar un dard a Collboni: «No era un turista, va tenir una actitud que va fer possible que el senyor Maragall no fos alcalde». «Senyor Maragall, com que jo guanyaré, ¿vostè votarà a favor de la meva investidur­a? A veure si un dia ho contesta», li va preguntar. En matèria de seguretat, Trias va qualificar la situació del consistori d’«absolutame­nt intolerabl­e». «El PSC, que en té la principal responsabi­litat, ha fracassat», va afegir i va assenyalar que «són fracassos de la senyora Colau, però també del senyor Collboni de manera molt especial». Trias va anunciar que, en cas de victòria, nomenarà Jordi Martí, número tres de la seva llista, responsabl­e de seguretat de l’ajuntament.

 ?? Natàlia Segura / ACN ?? Xavier Trias, ahir a la seu de la seva candidatur­a, amb Jordi Martí.
Natàlia Segura / ACN Xavier Trias, ahir a la seu de la seva candidatur­a, amb Jordi Martí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain