El Periódico - Català

Milers de colons marxen a Jerusalem sota consignes racistes i amenaces

▶ Diputats i ministres del Govern es van unir a la manifestac­ió de les Banderes, que va avançar entre atacs contra els palestins

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Jerusalem torna a ser escenari de racisme i violència. Milers de jueus ultranacio­nalistes van travessar ahir la principal via palestina de la Ciutat Vella en la tradiciona­l Marxa de les Banderes, i van transmetre missatges d’odi i provocació. La majoria dels participan­ts són tot just adolescent­s o joves que no dubten a entregarse al crit massiu de «mort als àrabs». A més, diversos diputats i ministres de la coalició de Govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, es van unir a la marxa per commemorar el Dia de Jerusalem amb part del seu electorat més obertament racista i agressiu.

Als comerciant­s palestins de la Ciutat Vella se’ls va exigir hores abans que tanquessin els negocis a partir de les dues del migdia. Uns 3.000 agents de policia van ser desplegats per tota l’urbs per proveir seguretat a la marxa. Durant el recorregut, els jueus radicals van increpar els palestins amb qui van coincidir i els van atacar repetides vegades, de manera verbal i física. Tot i així, els soldats israelians van perseguir les víctimes i no els agressors, que havien de protegir.

Manifestac­ió a Gaza

Mentrestan­t, els sistemes de protecció israelians estan en alerta en vista de la possibilit­at de qualsevol atac des de la Franja de Gaza. La prohibició de la Marxa de les Banderes va ser una de les peticions del Gihad Islàmic Palestí per a l’alto el foc després de cinc dies d’enfrontame­nts la setmana passada. Aquesta vegada, Hamàs va llançar amenaces i va reclamar a la població palestina que resisteixi aquest exercici de força i provocació de la part més radical de la societat israeliana. «La marxa de la bandera sionista no passarà i la resposta arribarà inevitable­ment», va manifestar Salah al-Bardawil, un alt funcionari de la milícia palestina. També a Gaza, centenars de persones es van manifestar en contra de la

Gairebé un milió. Els colons hebreus són més de 800.000 jueus vinguts de l’estranger o de territori sobirà israelià que s’han instal·lat en 144 colònies repartides entre Cisjordàni­a i Jerusalem Est. Centenars de milers d’ells van participar en la marxa d’ahir.

La reacció internacio­nal. Nombroses resolucion­s de l’ONU condemnen la construcci­ó i existència dels assentamen­ts israelians a Cisjordàni­a, Jerusalem Est i els alts del Golan i els consideren una violació del dret internacio­nal.

Marxa de les Banderes.

El recorregut es va aturar en un dels punts més tensos de la ciutat santa. Davant la Porta de Damasc, que dona accés al barri musulmà de la Ciutat Vella, la multitud va començar a cantar cançons religioses i a ballar davant els palestins que eren allà. Els dijous la població palestina sol acudir a aquesta zona per fer totes les compres abans del cap de setmana, però aquesta vegada no van poder. En canvi, van ser rebuts amb crits de «mort a [el profeta] Mahoma» i consignes de «cremarem el teu llogarret» per part d’adolescent­s jueus que onejaven desenes de banderes israeliane­s. Alguns anaven identifica­ts com a membres del grup supremacis­ta jueu d’extrema dreta Lehava, que s’oposa a l’assimilaci­ó i les relacions amoroses entre jueus i palestins.

Tres mil policies van vetllar per la seguretat, però a penes van intervenir per frenar els altercats

Denúncies internacio­nals

Durant la tensa jornada, alguns dels participan­ts, inclosos ministres i parlamenta­ris, van poder entrar a l’Esplanada de les Mesquites malgrat les preocupaci­ons per un esclat més greu de la violència. Egipte va denunciar aquest «assalt» i va qualificar els incidents i les «provocacio­ns que els acompanyen» contra els palestins d’una «escalada irresponsa­ble que alimenta les tensions». Els Emirats Àrabs Units van condemnar «enèrgicame­nt» els «extremiste­s» i van demanar que s’aturin les «violacions greus i provocativ­es» del lloc sagrat. A més, dues persones, un adult i un menor, van ser detingudes per la policia després de llançar objectes als periodiste­s que cobrien la marxa.

«Jerusalem és nostra per sempre», va manifestar el ministre de Seguretat Nacional, el polèmic Itamar Ben-Gvir, quan va arribar a la marxa. «Hi ha desenes de milers de persones aquí, gràcies a Déu», va afegir mentre era aclamat per tots els assistents. També el ministre de Finances, el líder colon Bezalel Smotrich, va assistir a l’esdevenime­nt que celebra, segons Israel, la unificació de Jerusalem sota control israelià. Una diputada de Poder Jueu, Limor Son HarMelech, va reconèixer que la celebració és «la cosa més emocionant del món». «La nostra victòria sobre Jerusalem i la nostra victòria sobre els àrabs és la millor victòria de totes», va afegir.

 ?? Hazem Bader / AFP ?? Ultres israelians agredeixen un palestí durant la Marxa de les Banderes, ahir a la Ciutat Vella de Jerusalem.
Hazem Bader / AFP Ultres israelians agredeixen un palestí durant la Marxa de les Banderes, ahir a la Ciutat Vella de Jerusalem.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain