El Periódico - Català

La crisi interna del deute llasta el viatge de Biden i mina el seu duel amb la Xina

▶ El president d’EUA cancel·la la gira que tenia prevista per Àsia després d’assistir al G-7

- IDOYA NOAIN

La «catàstrofe» que representa­ria que els EUA no puguin fer front als pagaments compromeso­s del seu deute potser es pot evitar, i el president, Joe Biden, es va mostrar «confiat» que s’aconseguir­à un acord per elevar el sostre del deute i evitar l’impagament. Les tenses i difícils negociacio­ns amb els republican­s per aconseguir-ho, no obstant, ja li estan passant factura al demòcrata, que s’ha vist obligat a retallar una gira asiàtica que era vital per a la seva agenda internacio­nal i per al duel amb la Xina i deixar-la reduïda només a la seva participac­ió en el G-7 aquest cap de setmana. I la volàtil, turbulenta i cada vegada més disfuncion­al política interna continua llastant els EUA i el seu president.

De l’agenda de Biden han caigut una històrica visita a Papua Nova Guinea, que hauria sigut la primera d’un president nord-americà a l’illa nació, i alguna cosa més que un símbol. Amb el retorn a Washington previst ara per diumenge, Biden també ha deixat posposat un viatge a Austràlia, on a més de dirigir-se al Parlament havia de participar en una reunió ara cancel·lada per la seva absència del Quad, el diàleg de seguretat que conformen els EUA, el Japó, l’Índia i Austràlia, que s’ha reforçat recentment per mirar de contrarest­ar la creixent agressivit­at de la Xina a la regió. Tot i que els quatre líders del Quad aprofitara­n per mantenir una reunió en els marges del G-7 a Hiroshima, la suspensió dona, com tota l’agenda reduïda a la regió, un cop a l’agenda diplomàtic­a de Biden i a la seva imatge global. I el consens dominant entre els analistes és que aquest últim episodi aprofundei­x problemes per a Washington en l’esfera internacio­nal, alhora que obre oportunita­ts estratègiq­ues i de missatge a la Xina.

«Soci no fiable»

Biden, que inicialmen­t es va negar en rotund a negociar amb els republican­s per elevar el sostre del deute però ha acabat a la taula per evitar el que es dona per segur que seria una calamitat no només per als EUA sinó per a l’estabilita­t econòmica mundial, queda retratat com un líder en conflictes. La colpejada imatge dels EUA com un país impredicti­ble, sacsejat per crisis i fins i tot per revoltes polítiques que van tenir el seu punt àlgid en l’assalt al Capitoli, es continua degradant. I Gregory Poling, del Centre per a Estudis Internacio­nals i Estratègic­s, va dir en unes declaracio­ns a The Washington Post que el que va passar «sens dubte suma pes als arguments que l’agitació interna converteix els EUA en l’escenari global en un soci no fiable».

És una idea que han repetit molts altres analistes i experts. Daniel Russel, ex alt càrrec del Departamen­t d’Estat, ara a l’Asia Society Policy Institute, ha parlat en unes declaracio­ns a The Guardian d’«una ferida autoinflig­ida causada per la polaritzac­ió de Washington que no dona bona imatge dels Estats Units com a soci fiable».

El viatge reduït de Biden fa que es disparin les preguntes sobre el compromís dels EUA amb la regió Àsia- Pacífic, un buit que la Xina pot mirar d’explotar. Així ho veu Han Blands, professor d’Internacio­nal a la Universita­t Johns Hopkins, que va dir a The New York Times: «Es pot apostar que la Xina en traurà profit: el seu missatge a països a la regió serà que no es pot comptar amb un país que ni tan sols pot desenvolup­ar les funcions bàsiques de govern».

 ?? Brendan Smialowski / AFP ?? Joe Biden, president dels EUA, saluda el primer ministre japonès, Fumio Kishida, ahir a Hiroshima.
Brendan Smialowski / AFP Joe Biden, president dels EUA, saluda el primer ministre japonès, Fumio Kishida, ahir a Hiroshima.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain