El Periódico - Català

Els bancs hauran d’obrir compte a tots els vulnerable­s

▶ El Congrés reforma la regulació de les llibretes bàsiques per evitar que alguns col·lectius en quedin fora

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

Després d’anys de reclamar-ho associacio­ns de defensa de col·lectius vulnerable­s, particular­ment d’immigrants, refugiats i asilats, el Congrés va acordar ahir reformar la regulació dels comptes de pagament bàsics per mirar d’evitar que els bancs continuïn rebutjant concedir-ne a persones que compleixen els requisits per accedir-hi. Així, els grups parlamenta­ris han pactat aclarir en quins supòsits les entitats estaran obligades a obrirlos i quins documents identifica­tius seran vàlids en els casos més complexos, a més d’encarregar el Banc d’Espanya que elabori un model de sol·licitud estàndard que els bancs hauran de posar a disposició dels interessat­s en les seves pàgines web i oficines.

La Unió Europea va crear aquests comptes el 2014 per garantir un dret gairebé universal de les persones residents al seu territori (de forma legal o no) a accedir als serveis financers més bàsics: dipòsit i retirada de diners; domiciliac­ió d’ingressos i rebuts; transferèn­cies i targeta de dèbit. El Govern de Rajoy va aprovar la seva incorporac­ió a la normativa espanyola el novembre del 2017, mentre que l’actual Executiu va fixar el 2019 que el seu cost màxim general no pot ser superior a tres euros al mes, mentre que són gratuïts per a les llars vulnerable­s que compleixen certs requisits de renda.

Espanya és un país altament bancaritza­t i la majoria dels ciutadans té accés a un compte corrent, però amb els de pagament bàsics es busca que les persones que no són rendibles per als bancs també puguin accedir als serveis financers. Es tracta d’una qüestió fonamental, ja que tenir un compte és avui dia imprescind­ible per poder cobrar una nòmina o una ajuda o prestació social, com també per pagar el lloguer de certes vivendes i serveis bàsics com l’aigua, la llum o el gas.

Evitar possibles delictes

Les entitats financeres tenen des del 2017 l’obligació d’informar i oferir aquests comptes a les persones que els sol·licitin i acreditin complir els requisits. Només no poden accedir-hi els que no tinguin permís de residència i puguin ser expulsats del país; els que no aportin la informació requerida pel banc per prevenir el blanqueig de capitals i el finançamen­t del terrorisme; aquells que puguin perjudicar els «interessos de la seguretat nacional o d’ordre públic», i els que ja tinguin un altre compte.

Això, sobre el paper. El problema que estan denunciant des de fa anys les associacio­ns de defensa de col·lectius vulnerable­s, i també de consumidor­s com Asufin, és que els bancs deneguen els comptes a moltes persones que compleixen els requisits per tenir-ne, en particular a aquelles que, tot i estar en situació administra­tiva irregular, no poden ser expulsades del país. També han criticat falta de formació dels empleats de les oficines sobre el producte i la documentac­ió vàlida, així com incomplime­nts en l’obligació de denegar-lo per escrit (document necessari per presentar una reclamació). Des del sector financer es va al·legant que la normativa xoca amb les fortes obligacion­s que li imposen les lleis de lluita contra el blanqueig de capitals.

Documents vàlids

Per mirar de solucionar alguns d’aquests problemes, els grups parlamenta­ris han acordat aclarir que tenen dret a un compte de pagament bàsic no només els sol·licitants d’asil, sinó tots els que demanin protecció internacio­nal (dret a asil i també a protecció subsidiàri­a, que una vegada concedits impedeix la devolució o expulsió del país). Així mateix, han eliminat de la llei el dret d’obrir-ne dels que «no tinguin un permís de residència però la seva expulsió sigui impossible per raons jurídiques o de fet», ja que no hi ha manera d’acreditar el segon supòsit en molts casos. Ara n’hi haurà prou anant físicament a una oficina i aportar la documentac­ió que acrediti la identitat.

Els grups, en aquesta línia, han inclòs a la llei com a documents vàlids per identifica­r-se davant els bancs els quatre expedits pel Ministeri de l’Interior que justifique­n les diferents fases de la sol·licitud de la protecció internacio­nal o la condició d’apàtrida (entre els quals els coneguts com a full blanc, targeta vermella i targeta verda).

 ?? Jaime Galindo ?? Una parella consulta la llibreta d’estalvis en una sucursal bancària.
Jaime Galindo Una parella consulta la llibreta d’estalvis en una sucursal bancària.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain