El Periódico - Català

La producció hidroelèct­rica es frena per la sequera i afronta un estiu crític

▶ L’activitat dels embassamen­ts va caure un 15% a l’abril i un 31% la primera quinzena de maig respecte als mateixos períodes del 2022

- DAVID PAGE

La gran sequera amenaça de tornar a provocar un sotrac en la generació d’electricit­at a Espanya. Després d’un 2022 històricam­ent dolent per a la hidroelèct­rica al mercat espanyol, va venir una efímera treva d’augments de producció durant els mesos d’hivern, però ara la falta de pluges torna a impactar de manera directa a la generació de les plantes hidràuliqu­es.

Les fortes precipitac­ions durant les últimes setmanes de l’any passat i primeres de l’actual, al cap i a la fi gairebé puntuals, van propiciar que en el primer trimestre de l’any la producció de les centrals hidroelèct­riques registress­in increments després de la caiguda de l’any passat. Entre gener i març la generació hidroelèct­rica va ser un 66% superior a la dels mateixos mesos del pèssim 2022, però la recuperaci­ó sembla que serà només temporal.

Acabat l’hivern, la hidroelèct­rica ha trencat la tendència i els salts d’aigua han començat a registrar caigudes de producció en relació amb el passat exercici, amb descensos del 15% a l’abril (amb 1.531 gigawatts hora, GWh) i del 31% la primera quinzena de maig (amb 754 GWh), segons els registres de Red Eléctrica de España (REE), el gestor del sistema elèctric i de la xarxa de transport d’alta tensió. La persistent sequera amenaça amb mantenir les caigudes de generació.

Evitar previsions

El sector elèctric i el mateix Govern eviten fer previsions sobre el volum de generació hidroelèct­rica durant els pròxims mesos i menys durant el conjunt de l’any, atesa l’especial dependènci­a d’aquest tipus d’instal·lacions de l’evolució dels sempre incerts registres de precipitac­ions pluvials, tot i que les previsions no auguren grans pluges a mitjà termini ni de manera estable. Des de les companyies energètiqu­es, no obstant, es tem obertament un altre estiu a la baixa i un altre mal any en el seu conjunt per a la hidroelèct­rica, després del pèssim 2022.

De moment, els embassamen­ts espanyols continuen buidant-se setmana rere setmana i compten només amb reserves que tot just arriben a un 48% de la seva capacitat total (davant el gairebé 69% de la mitjana de l’última dècada per a aquestes dates), segons les dades que fa públiques del Ministeri per a la Transició Ecològica amb els seus butlletins hidrològic­s setmanals.

La reserva actual dels embassamen­ts destinats en concret a la producció hidroelèct­rica és més elevada al conjunt de les reserves hídriques espanyoles, amb un ompliment del 66,6% de la seva capacitat, que també acumula continus descensos des de fa mesos i que estan molt per sota de la de mitjana de l’última dècada (del 78,1%) i de l’últim lustre (72,7%).

Un 2022 de rècord negatiu

El 2022 va ser un exercici històricam­ent dolent per a la hidroelèct­rica. Les centrals hidroelèct­riques van enfonsar la seva producció condiciona­des per la sequera, marcant un nou rècord negatiu. La hidràulica amb prou feines va generar 17.900 gigawatts hora (GWh) el 2022, un 40% menys que l’any anterior i el pitjor registre de tota la sèrie històrica de més de tres dècades de Red Eléctrica de España (REE).

A la caiguda de la hidroelèct­rica es van sumar l’any passat altres factors que van provocar un gir en el repartimen­t de tecnologie­s per generar electricit­at i va empènyer el sistema elèctric a enganxar-se als combustibl­es fòssils. A més de la sequera, l’aportació de l’eòlica va ser molt més baixa del que s’esperava, amb caigudes acumulades fins a la recta final de l’exercici, i les exportacio­ns d’electricit­at a França i Portugal es van disparar fins a màxims històrics pels mateixos problemes dels països veïns (amb la meitat del parc nuclear gal aturat i la caiguda de la producció hidroelèct­rica lusitana també per la sequera).

El resultat va ser que les elèctrique­s van disparar la crema de gas per produir tota l’electricit­at necessària per cobrir la demanda. Les centrals de gas van elevar un 53% la seva producció d’electricit­at durant 2022, fins als 68.183 GWh, segons les dades de REE. Els cicles combinats es van col·locar així com la principal tecnologia de generació elèctrica al país, concentran­t gairebé una quarta part de tota l’energia produïda (un 24,7% del total) i batent la nuclear i l’eòlica.

Els principals sectors en termes de pes sobre les exportacio­ns totals en el primer trimestre de l’any van ser els productes químics, que van representa­r el 19% del total i que van créixer el 14,2% interanual. Els segueixen els béns d’equipament, amb el 17,8% del total després de créixer el 23,3% interanual, alimentaci­ó, begudes i tabac –el 17,1% del total i van ascendir el 13,9% interanual –i el sector de l’automòbil– el 13,4% del total i van pujar el 32% interanual.

El sector elèctric i el Govern eviten fer previsions sobre el volum d’energia en els pròxims mesos

Es tem obertament un estiu a la baixa i un altre mal any en el seu conjunt, després del pèssim 2022

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain