El Periódico - Català

CaixaBank ‘fitxa’ Google per impulsar l’anàlisi de dades

▶ El propòsit de l’aliança és poder desenvolup­ar nous serveis financers

- AGUSTÍ SALA

CaixaBank ha segellat un acord amb Google per «accelerar la transició de l’entitat cap a l’entorn

cloud i impulsar la innovació en tecnologie­s d’anàlisi de dades durant els pròxims anys». L’entitat bancària, que té com a conseller delegat Gonzalo Gortázar, utilitzarà els serveis de la divisió de

cloud (núvol) de la multinacio­nal tecnològic­a en cloud computing, anàlisi de dades i intel·ligència artificial per «desenvolup­ar nous serveis financers i accelerar la transforma­ció digital de l’organitzac­ió», segons fonts del banc. CaixaBank, després d’absorbir Bankia el 2021, compta en l’actualitat amb més de 20 milions de clients, la més gran xarxa d’oficines i caixers a Espanya i Portugal, i lidera el mercat de la banca digital, amb més d’11 milions de clients en aquest canal.

Gortázar, precisamen­t, va afirmar dimecres durant unes jornades de banca a l’IESE a Madrid que el que es busca actualment amb la intel·ligència artificial «és que sigui un element de millora de la productivi­tat». Segons el seu parer hi ha d’haver el filtre i supervisió humana i han de ser aplicacion­s en entorns tancats, perquè la privacitat «és clau», al tractarse de dades sensibles dels clients. La negociació per a aquest acord amb Google s’ha portat al màxim nivell, donada la importànci­a estratègic­a que el banc atorga a la tecnologia més puntera i les diferents eines per millorar la seva oferta comercial i els diferents processos en l’entitat. Segons Luis Javier Blas, director de Mitjans de CaixaBank, l’acord suma Google a l’ecosistema de socis en matèria d’innovació del banc.

Amb la IA, el que es busca «és que sigui un element de millora de la productivi­tat», afirma Gortázar

‘Cloud computing’

CaixaBank compta amb serveis propis en matèria tecnològic­a i amb diversos proveïdors de primer nivell com, com IBM o Oracle, entre altres. Amb Microsoft, el banc té, per exemple, una aliança per investigar com explotar el metavers o la intel·ligència artificial. Un dels objectius de l’acord amb Google és «treballar junts en data analytics i donar suport a la transforma­ció digital de tota l’entitat». En l’actualitat, l’anàlisi complexa de la informació ofereix una gran potencial per a moltes activitats. I això especialme­nt si es combina amb noves tecnologie­s, com la intel·ligència artificial, que fomenta l’autoaprene­ntatge per part dels sistemes i el cloud computing. El banc s’ha caracterit­zat en els últims anys per apostar per la innovació en el sector financer.

L’acord amb Google Cloud contribuir­à a impulsar aquesta estratègia basada en dades i potenciar les capacitats de l’entitat, segons valoren les dues parts.

Isaac Hernández, country manager de Google Cloud, afirma que l’empresa s’ha marcat l’objectiu «d’ajudar CaixaBank a augmentar els elements diferencia­ls del seu model en un context cada vegada més competitiu». Destaquen per a això les seves eines en anàlisi de dades, intel·ligència artificial i machine learning (sistema que autoaprene­n). Amb aquestes tecnologie­s és possible «impulsar la personalit­zació de l’oferta comercial i oferir un servei més adaptat a les necessitat­s de cada client», segons fonts de l’entitat financera. Al seu torn, l’anàlisi de dades té un gran potencial com a eina aplicada a la presa de decisions i per a la creació de nous productes i serveis que permeten més vestits a mida de cada client i potenciar la diferencia­ció respecte a la competènci­a. Al seu torn, el plantejame­nt de la seguretat de Google Cloud «proporcion­arà a CaixaBank noves capacitats d’anàlisi de dades que compleixen els màxims estàndards en protecció i privacitat de la informació», segons fonts del banc.

 ?? Joan Cortadella­s ?? Un home consulta el seu ordinador en un esdevenime­nt organitzat per Google i CaixaBank el 2014 a Barcelona.
Joan Cortadella­s Un home consulta el seu ordinador en un esdevenime­nt organitzat per Google i CaixaBank el 2014 a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain