El Periódico - Català

Montana és el primer estat dels EUA que prohibeix TikTok

▶ Les botigues de mòbils hauran de bloquejar per llei la descàrrega de l’‘app’ xinesa per preservar la privacitat dels usuaris

- CARLES PLANAS BOU

Montana s’ha convertit en el primer estat dels Estats Units que prohibeix totalment l’accés a TikTok. El seu governador, el republicà Greg Gianforte, va firmar dimecres una llei que exigeix a les botigues d’aplicacion­s mòbils bloquejar la descàrrega de la popular aplicació de vídeos propietat de la companyia xinesa ByteDance. El mandatari va prendre aquesta decisió per «protegir les dades personals i privades dels ciutadans», assenyalan­t el Partit Comunista Xinès com una amenaça per a la seguretat nacional. La llei, sota el títol SB 419, especifica que els usuaris de TikTok no estaran subjectes a cap tipus de multa, però les companyies i les operadores mòbils podrien enfrontar-se a sancions de fins a 10.000 dòlars per violació al dia. Així, respon al temor que ha generat l’hipotètic accés que Pequín podria tenir als usuaris de la plataforma. Tot i que ByteDance ha negat qualsevol ingerència estrangera en les seves aplicacion­s, exdirectiu­s de la companyia han apuntat en aquesta direcció. Després d’una investigac­ió, ByteDance també s’ha vist obligada a confirmar que va acomiadar empleats xinesos per espiar a través de TikTok periodiste­s incòmodes.

¿Paper mullat?

La prohibició total de TikTok a Montana entrarà en vigor el gener del 2024 tret que la companyia xinesa accedeixi a vendre el seu negoci als EUA, on acumula uns 150 milions d’usuaris. Després de vetar l’ús de l’app entre els seus funcionari­s, la Casa Blanca també ha amenaçat amb una prohibició més gran si els inversors xinesos de ByteDance no es desprenen de les seves accions. Aquests suposen un 20% del total, mentre que un 60% de la companyia està en mans d’inversors internacio­nals, entre els quals gegants nord-americans com Goldman Sachs o Morgan Stanley.

Tot i que la falta de precedents legals similars dificulta saber què passarà, aquesta restricció podria ser paper mullat. TikTok ha denunciat que aquesta «atroç extralimit­ació governamen­tal» suposa una violació de la primera esmena de la Constituci­ó nord-americana, que protegeix la llibertat d’expressió, i amb tota probabilit­at impugnarà la decisió de Montana. Els representa­nts de la indústria tecnològic­a també han assenyalat que es tracta d’un text «inconstitu­cional».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain