El Periódico - Català

Guerra de desgast a Ucraïna

-

A l’espera de la contraofen­siva ucraïnesa de la primavera, diverses vegades demorada d’acord amb els càlculs fets a finals d’hivern, la batalla de Bakhmut s’ha convertit en un episodi esclaridor, tot i que no determinan­t, de l’orientació de la guerra. La destrucció completa de la ciutat, els recursos mobilitzat­s pels dos bàndols i la incapacita­t de l’Exèrcit rus i dels mercenaris de Wagner d’imposar-se sobre el terreny fan inevitable la remissió de l’episodi a la batalla de Stalingrad, a la derrota de l’Exèrcit alemany i a la seva retirada, el primer acte de la derrota final el 1945.

L’afany de russos i ucraïnesos per controlar l’enclavamen­t no arriba ni de prop a les dimensions de la carnisseri­a de Stalingrad, però s’ha convertit en símbol de la voluntat de resistir l’invasor del Govern de Volodímir Zelenski i, simultània­ment, de la debilitat estratègic­a i la desastrosa planificac­ió de la guerra feta pels generals russos. La insistènci­a a bombardeja­r periòdicam­ent Kíiv i altres ciutats allunyades del front és així mateix una mostra palmària que res es desenvolup­a segons es va presumir a Moscou abans del primer tret, i la vulnerabil­itat d’algunes armes d’última generació, cas dels míssils hipersònic­s, han posat de manifest la inferiorit­at tecnològic­a de l’agressor davant els recursos subministr­ats a Ucraïna pels socis de l’OTAN.

Tot i així, és poc probable que el desenllaç de la guerra sigui fruit d’una victòria per les armes. Fins i tot en el cas que l’esperada contraofen­siva tingui un resultat semblant a la de la tardor, quan l’Exèrcit ucraïnès va fer retrocedir el rus a diferents punts, és molt improbable que sigui expulsat per complet de la totalitat dels territoris ocupats, segons coincideix­en a assenyalar diferents think tanks. Perquè si passés una cosa així, s’obriria una profunda crisi en l’estructura de poder de l’autocràcia de Vladímir Putin, amb una continuïta­t que necessita la victòria o el cessament de les hostilitat­s que pugui presentar com a tal cosa.

Enmig d’aquesta guerra de desgast, amb guanys i pèrdues mínimes de terreny, és difícil imaginar que hi hagi una mediació que fructifiqu­i en un alto el foc. El to de les intervenci­ons de Zelenski en la seva última tournée europea, amb la reiterada petició d’avions, exclou per complet acudir a la taula de negociació; el propòsit rus de modificar les fronteres d’Ucraïna a sang i foc va per idèntic camí. Només un contendent en una situació de superiorit­at manifesta al teatre d’operacions s’avindria a aturar els combats perquè ho faria des d’una posició de força, una oferta que seria inadmissib­le per a l’altre contendent.

D’aquí ve la importànci­a sobrevingu­da de la batalla de Bakhmut, d’aquesta guerra del pèndol devastador­a i sagnant en la qual Ucraïna i Rússia necessiten la victòria, tot i que resulta impredicti­ble com poden aconseguir-la i explotar-la. És aquesta lògica altament costosa en vides i mitjans, un camí que obliga, a més, a descartar de moment qualsevol esquema de doble dissuasió que porti les dues parts a aturar els combats i a acceptar els costos polítics inherents a tota negociació. Bakhmut és la prova fefaent del fet que prevalen per damunt de tot les estratègie­s de la victòria total.

Bakhmut s’ha convertit en símbol de la voluntat ucraïnesa de resistir i de la debilitat estratègic­a russa

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain