El Periódico - Català

El ‘campió de Cinctorres’

Un grup de paleontòle­gs espanyols han trobat a Castelló les restes fòssils d’un enorme dinosaure depredador, que rep el nom en homenatge a la victòria del Vila-real a l’Europa League del 2021 i a la localitat on va ser descobert.

- VALENTINA RAFFIO

La història d’aquest dinosaure s’ha reconstruï­t amb un maxil·lar, una dent i cinc vèrtebres

Fa uns 126 milions d’anys, quan el planeta estava dominat pels dinosaures, un gegant de dues tones de pes i més de 10 metres de llarg es passejava per les platges que ara coneixem com a Castelló. Es tractava d’un enorme carnívor de robustes potes posteriors, petites però poderoses urpes i un morro similar al dels cocodrils actuals que deambulava per les zones costaneres a la recerca de les seves preses. La seva història, enterrada durant milers d’anys, ha sigut rescatada gràcies a l’estudi d’unes restes fòssils i es presenta en tota la seva esplendor en un article publicat ahir a la revista Scientific Reports.

El protagonis­ta d’aquesta història ha sigut batejat com a Protathlit­is cinctorren­sis que, literalmen­t, significa «campió de Cinctorres». Segons expliquen els investigad­ors que han liderat la troballa, aquest dinosaure inaugura una nova espècie i gènere dins dels espinosàur­ids. «Campió li deu el nom a l’inoblidabl­e dia que el Vila-real, l’equip de Castelló a primera divisió, va guanyar l’Europa League el 2021», relata Andrés Santos-Cubedo, científic de la Universita­t Jaume I i un dels responsabl­es de l’estudi d’aquest espècimen. Pel que fa al cognom, es tracta d’una referència a la localitat on van ser descoberte­s les restes d’aquest dinosaure.

Les restes del campió de Cinctorres van ser descoberte­s al jaciment d’Argiles de Morella, un dels llocs més pròspers de tota la península Ibèrica per a la recerca i l’estudi de dinosaures ja que, segons expliquen els experts, al seu terreny de més de quatre quilòmetre­s d’espessor s’hi pot trobar una veritable màquina del temps. Només en aquesta zona s’han recuperat gairebé un miler de fòssils de diferents espècies d’animals i plantes que van poblar el planeta en una època molt llunyana. També s’hi han descobert les restes d’ornitòpode­s (dinosaures herbívors), sauròpodes (els gegants de coll allargat) i teròpodes (carnívors).

Dentadura afilada

Va ser en aquest entorn on els paleontòle­gs van trobar un maxil·lar dret gairebé complet, una dent i cinc vèrtebres de la cua d’un dinosaure que, almenys a priori, no encaixava amb cap de les categories conegudes. Així va ser com investigad­ors de la Universita­t Jaume I, la Universita­t de València i el Grup Guix de Vila-real es van centrar en l’anàlisi d’aquests fòssils i van acabar descobrint que el campió de Cinctorres era, efectivame­nt, una nova espècie de dinosaure.

Segons expliquen els experts, un dels trets destacats d’aquest dinosaure castellone­nc eren les seves dents afilades. L’estudi del maxil·lar va revelar, per exemple, que campió tenia 22 dents (gairebé el doble que els ja famosos Spinosauru­s i Irritator). «Aquest dinosaure presenta corones dentals amb vores denticulad­es que, a més a més, es corben posteriorm­ent cap a l’àpex», expliquen els autors de l’estudi. La troballa també suggereix que la Península Ibèrica hauria pogut ser un veritable paradís per a espinosàur­ids com aquest.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain