El Periódico - Català

L'EUROVISIÓ DE L'ARCADE

Aquí se suarà més que Anna Grau veient les previsions electorals. Participan­ts de tot Europa es deixaran la pell aquest cap de setmana a Cornellà seguint les coreografi­es d'aquestes màquines de ball

- ABEL COBOS

Un pas a l’esquerra, un pas a la dreta, un altre a la dreta, ara dos a l’esquerra. No, no són els discursos de Trias en plena campanya electoral. Són les màquines per ballar de l’associació ARCADE (Associació per a la Restauraci­ó i Conservaci­ó d’Arcades i altres Dispositiu­s d’Entretenim­ent), un edèn de llums, petits sons, música i maquinetes que et transporte­n directamen­t a un saló de jocs del Japó.

Totalment autogestio­nada, l’associació, la seu de la qual és a Cornellà,

en una nau de 650 metres quadrats dividits en dues plantes, acull centenars de pinballs i recreative­s, a més de les màquines musicals. És un punt de peregrinac­ió per als friquis d’aquest món, que aquest dissabte tenen un conclave musical que res té per envejar a Eurovisió: amb gairebé un centenar de participan­ts que vindran de tot Europa, els dies 20 i 21 celebraran l’A.R.C.A.D.E. Rythm Championsh­ip Series, un torneig de ball amb tres de les màquines més completes al seu catàleg, la Dance Dance Revolution, la Pump It Up i la Dance Rush.

«Porto uns mesos sense practicar, i el nivell aquest any és molt alt», assegura Kevin Sánchez, expert en les màquines de ball i un dels encarregat­s de gestionar el torneig. Tem no poder repetir els bons resultats dels dos anteriors campionats: va entrar en el palmarès amb la medalla de bronze. «Serà una competició dura, vindrà gent molt pro de tots costats», adverteix.

Per fer-se una idea de com serà l’esdevenime­nt: les màquines Dance Dance Revolution i Pump It Up són les de tota la vida, aquestes típiques dosmileres que, amb una taula amb fletxes, et van indicant a la pantalla on posar el peu. «És exigent, requereix tècnica i molt moviment», adverteix, així que participan­ts, porteu una tovallola: la suor està assegurada. A aquestes màquines se suma la modalitat més fàcil, el Dance Rush, «menys tècnica, més relaxada, no requereix un timming tan precís, és una màquina de shuffle».

En total, sis competicio­ns, dos nivells per màquina. Una amateur, una altra per als més profession­als. «Ho dividim perquè en el pro hi ha gent molt, molt bona», explica el Kevin pronuncian­t el molt amb la intensitat de lletres en negreta. «En els nivells amateur, ens assegurem que, tot i que siguis principian­t, t’ho passaràs bé, que no et fa la sensació que t’eliminaran en la primera ronda», afegeix. Així, no tornes a casa amb la resignació de Blanca Paloma veient els seus cinc punts del televot.

Pedagogia arcade

El d’aquest cap de setmana és el tercer torneig que organitzen. «El 2022 vam fer dues edicions, aquest any les hem agrupat en un sol torneig anual, però en gran», assegura Lluís Cavallé, responsabl­e de la comunicaci­ó de l’associació. I tot i que no és el primer d’aquesta espècie a Catalunya –de fet, la seva primera edició va néixer homenatjan­t un torneig que es va fer als 2000, en el New Park de la Rambla, el saló recreatiu de referència del moment–, sí que és el més gran, amb més participan­ts involucrat­s.

Apunta al calendari: dissabte, classifica­tòries, i diumenge, finals. Per descomptat, hi haurà premis i regals, i el menjar seran pizzes extracalòr­iques servides al mateix local. I sí, en un parell de rondes s’hauran cremat. Les entrades ja estan esgotades, però això no vol dir que no es pugui seguir el torneig: el retransmet­ran en directe a través del seu Twitch. Et sentiràs com a la final de ¡Fama, a bailar!

Durant els tornejos, la resta de màquines de ball estaran disponible­s amb l’objectiu d’obrir aquest món a més gent. «Hi ha moltes màquines que, com que s’exporten des del Japó, no estan en espanyol. És difícil introduir-s’hi», detalla el Kevin. Per això, hi haurà membres de l’associació ensenyant-les, fent pedagogia arcade, perquè fins i tot les més complexes semblin més fàcils d’aconseguir que un contracte públic per al germà d’Ayuso. ¡Els 2000 han tornat!

EL TORNEIG, EL MÉS GRAN D'ESPANYA, L'ORGANITZA L'ASSOCIACIÓ ARCADE

 ?? Jordi Otix ?? Dues sòcies d’ARCADE ballen en el Dance Rush, una minidiscot­eca mòbil.
Jordi Otix Dues sòcies d’ARCADE ballen en el Dance Rush, una minidiscot­eca mòbil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain