El Periódico - Català

ROBOTS AL TEU RESTAURANT

- Òscar Broc

Mentre mig món es pregunta quan serà aniquilat per alguna intel·ligència artificial, l’altre mig intenta fer-nos creure que els robots són el futur de l’hostaleria. N’hem vist en fires, diaris i programes de televisió; robots que et preparen el menjar en segons, et posen un cafè d’especialit­at fumejant o et serveixen un Dry Martini perfecte. Figures futuristes que, asseguren els experts, estaran ben aviat a la barra del nostre bar preferit, suplantant aquesta màquina imperfecta i patètica que anomenem ésser humà.

Potser és perquè no em moc pels llocs adequats, però encara no he topat amb un robot que em prepari una paella amb socarrat o em posi un Bloody Mary extrapican­t, com a mi m’agrada. ¿On són els androides? ¿On és aquell futur que ens devorarà a tots?

Els únics exemplars que he vist a l’hostaleria són a anys llum dels robots superintel·ligents destinats a substituir-nos. Fa poc, vaig anar a un restaurant hot pot (sembla que aquests restaurant­s tenen el monopoli de robots) i vaig topar

ELS EXEMPLARS DE BCN SEMBLEN TRETS D'UNA VELLA SÈRIE DE CIÈNCIA-FICCIÓ

amb una màquina maldestra, hortera, sorollosa. Res a veure amb els traçuts robots baristes que surten al telenotíci­es. Era un robot ridícul que es limitava a recollir safates, emetia estranys sorollets i semblava tret d’una vella sèrie de ciència-ficció estil Buck Rogers.

Quatre llaunes

Em resisteixo a creure que la presència de robots a l’hostaleria vagi més enllà del trastot que em vaig trobar en aquell restaurant xinès. D’aquell quatre llaunes a Terminator hi ha un salt enorme. La meva intuïció em diu que encara queda molt perquè un robot em prepari els macarrons gratinats al meu gust, em pregunti per la família i m’acomiadi amb un amistós «sayonara, baby». Per cert, aquesta columna s’ha escrit sense l’ajuda de ChatGPT.

ATENCIÓ, CUINA

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain