El Periódico - Català

Una bellesa insana i diabòlica

Helmut Berger

- QUIM CASAS

És veritat que l’intèrpret austríac Helmut Berger, mort ahir als 78 anys, va engegar a rodar la seva carrera i mai va ser un gran actor, però la seva filmografi­a no està desproveïd­a d’interessan­ts pel·lícules, sobretot en la seva relació amb Luchino Visconti, per a qui va protagonit­zar La caiguda dels déus (1969) –en una escena sonada, en el seu moment, fent de nazi transvesti­t de

Marlene Dietrich–, Lluís II de Baviera (1972) –sens dubte el millor paper de tota la seva carrera, com a Ludwig, el rei boig– i Confidènci­es (1974), una altra obra crepuscula­r de Visconti en què Berger va encarnar un dels aristòcrat­es decadents amb qui lidia el professor jubilat interpreta­t per Burt Lancaster.

De la mà del director d’ El gatopardo, Berger s’havia convertit en l’home més atractiu del món, en expressió encunyada llavors per la premsa, una bellesa insana i diabòlica, en paraules del seu mentor. Amb Visconti, més enllà de la seva relació sentimenta­l, s’hi va entendre de meravella en el terreny artístic. Berger va explotar la seva impecable i bonica aparença en pel·lícules discretes alhora que molt coherents amb les seves possibilit­ats. Va ser l’actor idoni per a una nova versió realitzada el 1970 d’El retrat de Dorian Gray, i va tenir interessan­ts papers a El jardí dels Finzi Contini (1970), un drama de Vittorio de Sica sobre una noble família de Ferrara en els temps de l’ocupació nazi, i El bello monstruo (1971), on va donar vida a un pervers seductor que tortura psicològic­ament les seves dones induint-les al suïcidi.

Va quedar empetitit com a jove amant d’Elizabeth Taylor a Miércoles de ceniza (1973), però va funcionar millor en un paper semblant a Una anglesa romàntica (1975), formant triangle amb Glenda Jackson i Michael Caine. El seu altre moment d’esplendor decadent arribaria amb Salón Kitty (1976), de Tinto Brass, sobre un bordell freqüentat per oficials i soldats nazis durant la guerra. Va encarnar Fantomas en una interessan­t sèrie televisiva del 1980 i va ser un dels protagonis­tes de Victòria! (1983-1984), rodada per Antoni Ribas. Va tenir un últim paper destacat a Saint Laurent (2014).

La seva vida personal va ser un desastre. Aficionat a la beguda, va intentar suïcidar-se, va dilapidar la seva fortuna, va malviure de reality shows i va muntar escàndols notoris. El més famós va ser al festival de Sant Sebastià, als 80, quan en una festa va intentar tocar-li els pits a Pilar Miró, llavors directora general de Cinema, que li va clavar una sonora plantofada.

 ?? AFP ?? Helmut Berger.
AFP Helmut Berger.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain