El Periódico - Català

Recep Tayyip Erdogan

- PRESIDENT DE TURQUIA

No és gens fàcil resumir la història en unes poques línies i, de fet, no és l’objectiu d’aquest retrat, però per entendre una mica la personalit­at d’Erdogan i el seu paper en la Turquia del segle XXI cal endinsar-se, encara que sigui a través de traços gruixuts i sense entrar en detalls, en la configurac­ió d’un imperi que neix de les ruïnes de l’imperi romà d’Orient, en una data determinad­a, el 29 de maig de 1453, que és el dia que, a mitja tarda, el sultà Mehmet II entra a Constantin­oble, ordena que Santa Sofia sigui mesquita i introdueix el món en l’etapa que coneixem com a Edat Moderna. Com si res. Des d’aleshores, l’imperi otomà s’estén per tot el Mediterran­i oriental i pel sud del mar Negre, limítrof amb Rússia, amb tot de sultans que manen i que veuen com, en els primers anys del segle XX, la cosa es desfà a poc a poc i, per culpa de la Primera Guerra Mundial, s’acaba d’ensorrar del tot, als Balcans i al món àrab, sense oblidar que una de les últimes embranzide­s del poder otomà és un dels genocidis més brutals que es recorden, el dels armenis.

Uns joves militars decideixen intervenir en l’assumpte i, finalment, aboleixen el sultanat dels otomans i declaren la constituci­ó de la república de Turquia, també un dia 29, en aquest cas d’un octubre de fa cent anys. Mustafà Kemal Atatürk es converteix en pare de la pàtria i estableix els preceptes irrenuncia­bles de la nova nació, que es resumeixen en dos: la laïcitat i el rebuig a les ingerèncie­s religioses. I l’ascendènci­a militar, és clar, garant de la secularitz­ació.

Diversos cops d’Estat

I aquí és on arriba Erdogan. Bé, mentrestan­t passen més coses, sobretot inestabili­tat i uns quants cops d’Estat, perquè al llarg de la història recent sempre hi ha una pulsió, soterrada o no, entre els militars que defensen l’herència del col·lega Atatürk i els que voldrien, per simplifica­r, que Turquia fos més religiosa, és a dir, més musulmana. Erdogan és un d’aquests últims, tot i que en la seva carrera oscil·la entre jugar com un Gündogan moderat i estilista o com un arrauxat i barroer Arda Turan.

El jove Erdogan va escriure poesia i va estudiar en una escola per a imams. I és aquí on arriba l’assumpte del bigoti. Militant del Partit de Salvació Nacional (MSP), el 1980 treballava a l’Ajuntament d’Estambul. Hi va haver un cop d’Estat (¡un més!), perquè els militars sempre trobaven que la república no era tan laica com havia de ser, i l’MSP va ser declarat il·legal. Erdogan es va negar a afaitar-se el bigoti (que era un dels requisits imposats pel règim) i va ser acomiadat. Aquell bigoti, per cert, una mica més descafeïna­t i molt més blanc i esclarissa­t, encara hi és. Després, en va fer una de més sonada. El 1994 va aconseguir ser alcalde de l’antiga Constantin­oble i, en un míting, va recitar uns versos del poeta Ziya Gökalp, creador de la idea de turquisme, que deien així: «Les mesquites són les nostres casernes; les cúpules, els nostres cascos; els minarets, les baionetes, i els creients, els nostres soldats».

Un tribunal el va condemnar, va passar quatre mesos engarjolat, va perdre els drets polítics de per vida i fins i tot va ser declarat «pres de consciènci­a» per Amnistia Internacio­nal. Ironies de la vida: ara, les presons turques estan plenes de presos de consciènci­a, sotmesos a la deriva presidenci­alista d’Erdogan, i Turquia ocupa el lloc 157 entre 180 països en el rànquing de Reporters sense Fronteres sobre atacs a la llibertat d’expressió. Erdogan va intuir que aleshores la cosa islamista era excessiva i va fundar el Partit de la Justícia i el Desenvolup­ament (AKP). El 2003 va guanyar per sorpresa les eleccions i, al cap de poc, l’Assemblea Nacional va aprovar una esmena constituci­onal que permetia a Erdogan tornar a ocupar un càrrec públic. I d’aquí al que ara tenim entre mans, en espera de la segona volta del 28 de maig. Primer ministre, president, 20 anys al poder, una primera etapa més liberal i pro-Occident, un cop d’Estat (¡un altre!) d’orígens ocults que li va permetre reprimir a cor què vols, més canvis a la Constituci­ó per esdevenir un nou sultà, i una progressiv­a islamitzac­ió d’un país clau en el panorama geoestratè­gic (¡i més, ara, amb la guerra d’Ucraïna!), amb intervenci­ons militars allà on calgui (Síria o Líbia, per exemple), negacions de drets, atacs a la minoria kurda, i un llarg etcètera, embolicat amb el llaç d’allò que els analistes qualifique­n com a «retòrica imperial otomana». I aquí acabo, tal com hem començat.

 ?? Oficina de Premsa Presidenci­al / Reuters ??
Oficina de Premsa Presidenci­al / Reuters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain