El Periódico - Català

El PSOE treu 2,3 punts al PP en l’esprint final

▶ Els socialiste­s obtindrien el 30,2% dels vots, i els populars, un 27,9%

- JOSE RICO

El PSOE guanyaria les eleccions municipals amb un avantatge de 2,3 punts sobre el PP, segons una enquesta flaix elaborada pel Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS). Els socialiste­s obtindrien el 30,2% dels vots i els populars es quedarien amb un 27,9%. No obstant, la campanya electoral, marcada per la polèmica sobre les llistes d’EH Bildu, ha reduït la distància entre els dos principals partits, ja que el PSOE ha perdut un punt i mig respecte al sondeig difós l’11 de maig, a l’inici de la cursa cap a les urnes, mentre que el PP ha guanyat mig punt.

A diferència d’aquella enquesta de fa 10 dies, que incloïa les projeccion­s de resultats a les 12 comunitats autònomes que voten aquest diumenge i a les nou ciutats més poblades, aquest cop el CIS només ha ofert les estimacion­s de vot a escala nacional. Al darrere del PSOE i del PP se situen Vox i Podem, que estan empatats amb un 8% dels vots. Des que va començar la campanya, els ultradreta­ns han sumat un punt i els morats tot just han pujat una dècima. Destaca en aquest sondeig la forta caiguda de Junts per Catalunya, que baixa un punt fins a quedar en l’1,4%, mentre que ERC repeteix el seu 2,5% de vot estimat.

La projecció per al conjunt d’Espanya pronostica una lleugera pujada per a Ciutadans, que si a l’anterior enquesta tenia l’1,7% dels vots, ara aconseguir­ia el 2%. El treball de camp del sondeig es va elaborar del 16 al 18 de maig a partir d’una mostra de 4.549 entreviste­s. Si es comparen els percentatg­es estimats pel CIS amb els resultats de les eleccions municipals del 2019, els socialiste­s millorarie­n en sis dècimes i els populars creixerien en 5,3 punts respecte a fa quatre anys. Sobre la decisió de vot, el 25,5% dels enquestats decideixen qui votaran durant la campanya electoral. Un 7,7% ho decideixen durant la jornada de reflexió. A més, el 66,7% dels enquestats creuen que, en unes eleccions municipals, la campanya electoral aporta sobretot propaganda innecessàr­ia.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain