El Periódico - Català

Una solitària UPN contra l’esquerra

La dreta va dividida malgrat que la seva coalició, Navarra Suma, va ser la més votada en les eleccions al Parlament foral del 2019. La socialista María Chivite vol tornar a sumar.

- M. R. C.

Fa dues dècades que en les eleccions autonòmiqu­es de Navarra guanya sempre el mateix partit, però no sempre governa. UPN ha sigut la força més votada en tots els comicis des del 1991, però en un Parlament amb múltiples colors, sumar i pactar és més garantia d’èxit. Ho sap la socialista María Chivite, que governa la comunitat foral gràcies al suport de Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra, i l’abstenció d’EH Bildu. Chivite es presenta a la reelecció i vol tornar a sumar, un verb que, almenys abans d’anar a les urnes, la dreta no ha sabut conjugar aquesta vegada: UPN, el PP i Cs no reeditaran el pacte que van segellar el 2019 i que va conformar Navarra Suma, la coalició que va vèncer en els comicis.

Tot i que, segons el CIS, la forquilla de diputats dona opcions de victòria a quatre partits –UPN (10-13), PSE (9-12), Geroa Bai (8-10) i EH Bildu (810)–, allunya qualsevol possibilit­at de govern a les formacions de la dreta, a les quals presentar-se per separat pot costar-los un grapat d’escons. El resultat d’UPN podria ser el pitjor de la seva història. UPN es presenta en solitari després de la ruptura, després de més de 20 anys, amb el PP. La votació de la reforma laboral al Congrés es va carregar la disciplina de vot dels dos diputats d’UPN i va acabar amb la seva expulsió. Els dos protagonis­tes, Sergio Sayas i Carlos García Adanero, es presentara­n a les llistes dels populars. Amb Cs fora de l’equació, les dues formacions s’han retret coses mútuament per acabar presentant-se en solitari. Ara el tercer a la dreta és un altre, Vox, que pot estrenar-se al Parlament navarrès (les enquestes li concedeixe­n entre dos i tres escons). Però en la decisió del president i candidat d’UPN, Javier Esparza, de presentar-se en solitari hi ha alguna cosa més que desavinenc­es polítiques. La formació aspira a aconseguir el vot dels socialiste­s desencisat­s amb el govern de Chivite, i carregar amb les sigles del PP podria fer-ho més difícil.

Bildu hi té molt a dir

Per Geroa Bai, la coalició en la qual s’integra el PNB, repeteix Uxue Barkos, busca esgarrapar al PSN algun escó que li permeti tornar a situar-se com la força més votada del bloc d’esquerres. És el que va passar el 2015, quan un pacte a quatre la va convertir en presidenta. La clau en aquell moment va ser Podem, que va fer una bona mossegada a la porció de vot dels socialiste­s. Per a Barkos és el tot o res, perquè també hi ha la possibilit­at que, amb un resultat inferior als d’UPN, PSN i Bildu, acabi com a quarta força.

En una posició similar està EH Bildu, a qui les enquestes situen en empat tècnic amb Geroa Bai i a prop del PSN. L’esquerra abertzale va ser clau, amb la seva abstenció, per garantir el govern a Chivite, i en aquests nous comicis aspira, com a mínim, a tenir de nou la clau. Una situació que no és del tot còmoda per als socialiste­s: la polèmica per la inclusió de condemnats d’ETA en les llistes de Bildu ja ha posat la presidenta navarresa en més d’una dificultat.

Diumenge els partits no només es juguen els 50 escons del Parlament a Navarra. Els ajuntament­s també renoven regidors i en el poder municipal Bildu té molt a dir. Malgrat que Navarra Suma va ser la més votada el 2019 (un 30,5% davant el 19,7% de Bildu i el 17% del PSN), l’esquerra abertzale va aconseguir col·locar més regidors en els consistori­s navarresos (320 davant els 298 de la coalició de dretes). ■

 ?? Mariscal / Efe ?? La presidenta de Navarra, María Chivite.
Mariscal / Efe La presidenta de Navarra, María Chivite.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain