El Periódico - Català

La força de Bildu amenaça el PNB

Els nacionalis­tes bascos governen a les tres capitals de la comunitat autònoma. No obstant, alguns sondejos auguren una pujada dels ‘abertzales’ diumenge.

- MIRIAM RUIZ CASTRO

El PNB ha guanyat totes les eleccions autonòmiqu­es i municipals de la reinstaura­da democràcia, i només se li han resistit les europees del 1987 i tot just quatre comicis generals. Per a aquest 28M en què el País Basc renova alcaldies i juntes generals, l’hegemonia dels penebistes és indubtable –governa les tres capitals i les tres diputacion­s basques–, però ho és també la força amb què Bildu vol rendibilit­zar les seves noves credencial­s com un dels socis prioritari­s del Govern central.

Encara falta un any per a les eleccions autonòmiqu­es basques, però aquesta primera cita servirà de termòmetre. I tot i que el 2020 el lehendakar­i, Iñigo Urkullu, va aconseguir un 39% dels vots davant el 27,9% de l’ esquerra a bert z ale, això va ser abans que Bildu confirmés el seu nou rol, molt més pragmàtic, a Madrid. Les dues formacions van facilitar la investidur­ade Sánchez, però B i l du s’ ha convertit en un suport indispensa­ble per als Pressupost­os i algunes de les mesures més progressis­tes del Govern central, un perfil que fins ara servia al PNB coma credencial exclusiva, perla qual cos ali ha sortit un enorme competidor. «EH Bildu ha canviat el dret a decidir pel dret a dirigir; però això sí, a Madrid», va dir el president del PNB, Andoni Ortuzar, després de l’ aprovació dela llei de vi venda.B i l du, perla seva banda, insisteix a situar el PNB com un partit conservado­r malgrat el seu paper de suport al Govern progressis­ta.

Cosa de dos

En les municipals del 2019, el PNB va guanyar amb el 36,2% dels vots i va aconseguir 1.050 regidors, mentre que Bildu va obtenir un 25,1% de les paperetes i 931 regidors. Tots dos han demostrat que els comicis a Euskadi són cosa de dos partits. Però algunes enquestes a les capitals de províncies posen nerviós el PNB. A Vitòria, el PNB va aconseguir l’alcaldia el 2015 malgrat ser tercera força.

Els seus cinc regidors es van afegir als sis de Bildu i dos de Podem per arrabassar el bastó de comandamen­t al popular Javier Maroto, que n’havia obtingut nou. El 2019 va ser primera força amb set regidors, davant els sis del PSE i Bildu, els cinc del PP i els tres de Podem. El resultat va estar una mica més ajustat llavors, i tot i que les enquestes semblen garantir la victòria de l’actual alcalde, hi haurà batalla pel poder. A Bilbao, el CIS ha donat un ensurt a l’alcalde del PNB, Juan Mari Aburto: tot i que apunta que vencerà en els comicis, quedaria lluny dels 15 necessaris per a la majoria absoluta, i la pujada que l’enquesta augura a l’esquerra abertzale, que passarien de quatre a entre cinc i set regidors, no ajuda a apaivagar els fantasmes.

A Donostia, no obstant, el PNB va recuperar el 2015 una alcaldia que no aconseguia des del 1987. El 2019 va ampliar el seu avantatge, amb 10 regidors davant els sis de Bildu i els cinc del PSE. Les enquestes auguren resultats similars. El tercer en discòrdia és el PSE. Malgrat que fins i tot va aconseguir la Lehendakar­itza el 2009 després de pactar amb el PP per desbancar el PNB, el seu paper a Euskadi es limita des de fa anys a donar el seu suport per formar govern. El PSE aspira a arrabassar a Bildu la segona força en aquelles places en les quals tenen més opcions i assegurar alcaldies com les d’Ermua, Irun o Barakaldo. Tot suma en uns comicis municipals que són avantsala del veritable examen per al PSOE, que arribarà al novembre en forma d’eleccions generals. ■

 ?? Javier Zorrilla / Efe ?? El president del Partit Nacionalis­ta Basc, Andoni Ortuzar.
Javier Zorrilla / Efe El president del Partit Nacionalis­ta Basc, Andoni Ortuzar.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain