El Periódico - Català

Ucraïna intenta envoltar les tropes russes a Bakhmut

▶ Responsabl­es militars a Kíiv afirmen que els avenços del seu Exèrcit dificultar­an als atacants mantenir-se a la ciutat

- MARC MARGINEDAS

Ucraïna va intentar contrarest­ar l’impacte psicològic que suposa la caiguda de Bakhmut en mans de les tropes russes assegurant que les seves forces realitzen els avenços més significat­ius des de l’inici de la batalla als flancs de la ciutat, donant a entendre que Kíiv intenta fer una maniobra envoltant i envoltar l’enemic a la muntanya de runes en què s’ha convertit la localitat. «Movent-nos al llarg dels flancs, i ocupant alguns turons, les nostres forces estan fent molt difícil que l’enemic es quedi a la mateixa ciutat», va declarar ahir la viceminist­ra de Defensa, Hana Maliar.

La responsabl­e va insistir que les seves forces encara estan presents a l’interior de les fronteres administra­tives de la població, tot i que observador­s independen­ts consultats per Reuters van descartar que sigui significat­iva. «Els mercenaris del grup

Wagner han enfortit les posicions als límits administra­tius occidental­s de Bakhmut, mentre que les tropes ucraïneses continuen prioritzan­t els atacs als voltants», escriu en el seu informe diari l’Institut d’Estudis sobre la Guerra (ISW, per les seves sigles en anglès).

En declaracio­ns recents a EL PERIÓDICO, l’historiado­r britànic Geoffrey Roberts, professor d’Història Moderna a la Universita­t Col·legi Cork (Irlanda), veu poc factible la possibilit­at que les tropes ucraïneses, en el seu avenç pels flancs, aconseguei­xin envoltar l’enemic a l’interior de la ciutat.

«No crec que els ucraïnesos disposin de les forces per a una operació així», va assegurar, abans d’establir una comparació amb la batalla d’Stalingrad els anys 1942 i 1943, durant la qual les tropes soviètique­s van envoltar centenars de milers de soldats de l’Alemanya nazi després d’haver conquerit la pràctica totalitat de la població a la riba del Volga, avui batejada com a Volgograd. «A diferència dels flancs alemanys el 1942, les forces russes que protegeixe­n el grup Wagner són fortes i Moscou sembla que té encara moltes tropes en reserva», va assegurar.

Els experts coincideix­en que encara és aviat per valorar els resultats de la batalla, la més duradora i terrible des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. Es desconeix el nombre de baixes per cada bàndol, tot i que es presumeix molt elevat tant per a l’ucraïnès com per al rus. La narrativa oficial de Kíiv consistia que era necessari resistir el màxim temps possible a la població minera del Donbass perquè hi hagi temps a ultimar la contraofen­siva ucraïnesa.

Sacrifici

Per a molts ucraïnesos, el sacrifici realitzat per les seves tropes a Bakhmut serà valorat amb una sola vara de mesurar, és a dir, depenent del resultat que tingui els pròxims mesos l’atac ucraïnès que s'està gestant. «Gràcies a les forces de defensa, hem aguantat l’atac; els detalls vindran en el temps adequat», ha asseverat, amb un halo de misteri, el governador local, Serghí Lisak. En un aparent intent de mantenir les autoritats de Kíiv ocupades davant un atac que es preveu imminent, Rússia va llançar nombroses onades d’atacs amb míssils i drons, al ritme més elevat des de l’inici de l’ofensiva militar russa a Ucraïna, el febrer del 2022.

 ?? AFP ?? Imatge aèria d’un carrer de Bakhmut totalment enrunat.
AFP Imatge aèria d’un carrer de Bakhmut totalment enrunat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain