El Periódico - Català

10 països de la UE pressionen contra la unanimitat en política exterior

▶ La iniciativa llançada a principis de mes, que recolza Espanya i secunda sense fissures Borrell, reivindica «més decisions per majoria qualificad­a»

- SILVIA MARTINEZ

¿La Unió Europea hauria d’acabar amb la unanimitat en la presa de decisions de política exterior i passar a la majoria qualificad­a? Una desena de països, entre els quals figuren Alemanya i Espanya, consideren que ha arribat l’hora d’avançar en aquesta direcció. «Perquè la UE sigui percebuda com un actor geopolític i n’assumeixi la responsabi­litat, necessitem més decisions per majoria qualificad­a. No proposem una revolució, sinó una evolució sobre la base dels tractats existents», va explicar ahir la ministra alemanya d’Exteriors, Annalena Baerbock, amfitriona d’una iniciativa llançada a principis de maig que secunda sense fissures el cap de la diplomàcia europea, l’espanyol Josep Borrell.

Evitar el bloqueig

«Sempre he demanat que es voti per majoria qualificad­a perquè si no està clar que som massa lents en la presa de decisions, però què hi puc fer», recordava a l’arribar a la reunió de caps de la diplomàcia europeus després d’un esmorzar de feina al qual van assistir els representa­nts dels 10 països. A més d’Alemanya i Espanya també donen suport a la idea d’acabar amb el dret de veto en les decisions de política exterior França, Itàlia, Bèlgica, Finlàndia, Luxemburg, Holanda i Eslovènia.

«Els gran canvis a la UE sempre comencen amb una avantguard­a de països que tenen clar cap a on s’ha de moure la UE», va recordar per la seva banda el cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel Albares, que va anunciar que la seva intenció durant la pròxima presidènci­a semestral de la UE, que s’inicia l’1 de juliol, serà continuar pressionan­t la resta de països en aquesta direcció. Es tracta d’explorar totes les possibilit­ats per evitar que els governs puguin bloquejar decisions a escala europea i impedir avenços. Segons Albares, l’agressió russa a Ucraïna ha fet que tots els governs europeus prenguin consciènci­a de com d’important que és que la veu exterior de la Unió Europea sigui ràpida, eficaç i àgil.

Futura ampliació

«Hi ha hagut un canvi de percepció de la Unió Europea. Durant anys es criticava per ser lenta, burocràtic­a, estar molt allunyada de les necessitat­s dels ciutadans i tant la resposta a la crisi de la covid com a l’agressió d’Ucraïna ens ha demostrat que la resposta pot ser ràpida i àgil. Jo crec que el pas a la majoria qualificad­a en matèries com política exterior i de seguretat és un avenç perquè aquell que no se senti còmode amb alguna mesura no obstaculit­zi els altres», va insistir Albares sobre una realitat que serà encara més important davant una futura ampliació de la Unió Europea.

«Si volem pensar seriosamen­t en l’ampliació, hem de repensar les regles per les quals ens organitzem per prendre decisions de manera eficaç i ràpida», va reivindica­r el ministre d’Exteriors del Govern espanyol.

 ?? Olivier Hoslet / Efe ?? José Manuel Albares i Josep Borrell, ahir a Brussel·les.
Olivier Hoslet / Efe José Manuel Albares i Josep Borrell, ahir a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain