El Periódico - Català

La ministra de l’Interior britànica, en el punt de mira

▶ Braverman va intentar pressionar funcionari­s per evitar assistir a un curs de seguretat viària

- LUCAS FONT

La polèmica ministra d’Interior del Regne Unit, Suella Braverman, va tornar ahir a copar els titulars de la premsa britànica. Ho va fer després que sortís a la llum que aquest cap de setmana va interntar pressionar funcionari­s del seu propi ministeri per evitar assistir a un curs en grup de seguretat viària, al qual havia d’acudir després de superar el límit de velocitat amb el seu cotxe l’estiu passat. Braverman es podria enfrontar a una investigac­ió formal per trencar presumptam­ent el codi de conducta ministeria­l, al qual s’han de cenyir tots els membres del Govern. Segons la premsa britànica, l’actual ministra va pressionar els funcionari­s per realitzar un curs de seguretat viària privat que li evitaria l’exposició pública davant els altres assistents a les classes. Després de la negativa dels seus subordinat­s, va decidir pagar una multa i descomptar tres punts del seu carnet de conduir, una cosa que li va evitar haver de rebre la formació. Preguntada ahir per l’assumpte, Braverman es va limitar a reconèixer que va cometre la infracció i va insistir que va pagar la sanció correspone­nt. «No va passar res inapropiat», va assenyalar.

La pressió sobre Braverman, no obstant, va anar en augment a la Cambra dels Comuns. Pràcticame­nt tots els grups parlamenta­ris li van demanar explicacio­ns i fins i tot alguns diputats del Partit Laborista li van exigir la dimissió. Però la insistènci­a dels diputats no va fer efecte en la ministra, que no va explicar si va pressionar els funcionari­s per evitar fer el curs grupal i va repetir la mateixa frase com un mantra cada vegada que se li preguntava per aquest assumpte: «A l’estiu de l’any passat vaig ser sancionada per superar la velocitat. Me’n penedeixo, vaig pagar la multa i vaig acceptar la sanció». La polèmica ha posat en un compromís el primer ministre, Rishi Sunak, qualificat de «feble» per l’oposició. A la tornada de la cimera del G-7 al Japó, Sunak es va limitar a dir que no tenia tota la informació i no va voler donar detalls sobre si iniciaria una investigac­ió formal. Una opció que ha anat guanyant força i que podria fins i tot desencaden­ar la caiguda de Braverman, una de les representa­nts de l’ala dura del Partit Conservado­r i possible candidata a un futur lideratge de la formació. La seva posició contra la immigració va augmentar la pressió sobre Sunak la setmana passada i va obligar el primer ministre a endurir el seu discurs.

Dimissió prèvia

Braverman ja es va veure obligada a deixar el seu càrrec com a ministra de l’Interior l’octubre de l’any passat, quan Liz Truss encara era al capdavant de l’Executiu. En aquesta ocasió va renunciar a les seves funcions després d’haver enviat un document oficial del Govern a través del seu compte privat a un membre del Parlament, una cosa que està prohibida pel codi de conducta ministeria­l. La sortida de Braverman va posar en peu de guerra l’ala dura dels tories, que van pressionar perquè ocupés de nou el càrrec després de la dimissió de Truss. L’actual primer ministre va dir ahir que està pendent de rebre «més informació» abans de decidir si obre una investigac­ió contra ella.

 ?? Henry Nicholls / Reuters ?? La ministra d’Interior, Suella Braverman, ahir a Londres.
Henry Nicholls / Reuters La ministra d’Interior, Suella Braverman, ahir a Londres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain