El Periódico - Català

El Banc d’Espanya apunta a tipus «restrictiu­s» un temps «prolongat»

▶ Hernández de Cos afirma a Barcelona que mantenir l’estabilita­t de preus és la contribuci­ó més gran per garantir un creixement sòlid

- A. S.

La pujada dels tipus d’interès s’acosta al final, però això no significa que baixin pròximamen­t. El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, durant una conferènci­a al Cercle Financer a Barcelona ha afirmat que el preu del diner s’haurà de mantenir en «territori restrictiu», és a dir, en els nivells actuals, per un temps «prolongat» per arribar a l’objectiu d’inflació del 2% a mitjà termini de manera «sostinguda en el temps».

Durant la seva conferènci­a, en la qual va estar acompanyat pel president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé –qui el va qualificar com un dels economiste­s més brillants del nostre país–, va admetre que aquesta política monetària té «una mica de camí per recórrer». Però, ha afegit, el mantenimen­t de l’estabilita­t de preus és la màxima contribuci­ó que el banc central pot fer per garantir un creixement econòmic sòlid a llarg termini. Abans de la seva intervenci­ó, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, el va definir com «una figura capital» en la supervisió del sistema financer no només a Espanya sinó a Europa. Va destacar a més la seva «independèn­cia política».

Escenari més optimista

Després d’admetre que queda una mica de camí per recórrer després de l’increment de 25 punts bàsics a principis d’aquest mes en el preu del diner, Hernández de Cos va destacar que «l’escenari és una mica més optimista per a aquest 2023» i es va aventurar a dir que s’ha deixat «enrere el pic d’aquest episodi inflacioni­sta».

El Banc d’Espanya va anunciar recentment que revisarà a l’alça la seva previsió de creixement per a Espanya el 2023 fins a l’entorn del 2%, a prop del 2,1% que estima el Govern espanyol en l’actualitza­ció del pla d’estabilita­t 2023-2026 remès a Brussel·les. El governador va assegurar que les expectativ­es dels mercats amb les previsions del mes de març eren d’una facilitat de dipòsit del 3,75%, davant el 3,25% actual.

Amb tot, Hernández de Cos va explicar que continua primant la incertesa sobre la resiliènci­a de l’economia de l’àrea de l’euro, el curs de l’economia mundial, els efectes de l’obertura de l’economia xinesa, els nous brots d’inestabili­tat financera com els ocorreguts recentment als EUA (amb el Silicon Valley Bank) i Suïssa (amb el Credit Suisse), que fins ara ha tingut repercussi­ons limitades.

El Banc Central Europeu (BCE) prendrà les decisions en funció de l’evolució de les diferents dades i ha reconegut que les alces dels tipus d’interès ja es noten en l’economia amb «un enduriment de les condicions financeres més intens» del que preveien les mateixes entitats.

De fet s’està complicant l’accés al crèdit, així com la seva concessió, i es redueix el flux de crèdit. Al seu torn, s’està produint una translació més lenta dels tipus d’interès de mercat a la remuneraci­ó dels dipòsits minoristes per l’«excés de liquiditat en el mercat».

I malgrat que la inflació es modera i «hem deixat enrere el pic que es va assolir el novembre del 2022» per la caiguda dels preus de l’energia, la millora de les cadenes de subministr­ament i la moderació de la demanda, la taxa subjacent, la més estructura­l, que exclou els preus més volàtils de l’energia i dels aliments no elaborats, continua patint pressions que «continuen sent elevades».

I al seu torn, agafen força les pressions salarials, amb un increment de la remuneraci­ó per assalariat i per hora, que van ser del 5% i el 4,3%, respectiva­ment, en l’últim trimestre del 2002, davant del 3,9% i del 2,9% del tercer.

A Alemanya s’ha arribat al 6% en alguns casos. Els marges, per la seva banda, augmenten «amb força» en alguns sectors, si bé altres indicadors basats en dades individual­s d’empreses suggereixe­n comportame­nts més moderats.

A les pujades del preu del diner els queda «una mica de camí per recórrer», assegura el governador

«L’escenari més optimista per al 2023; s’ha deixat enrere el pic d’aquest episodi inflacioni­sta», va dir

 ?? Sergio Pérez / Efe ?? El governador del Banc d’Espanya, Hernández de Cos.
Sergio Pérez / Efe El governador del Banc d’Espanya, Hernández de Cos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain