El Periódico - Català

L’OCDE alerta del risc d’una crisi mundial de deute els anys vinents

▶ Els països hauran de refinançar 23 bilions de dòlars fins al 2026 amb tipus a l’alça

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Els estralls que la pandèmia de la covid, la invasió russa d’Ucraïna i la crisi d’inflació estan deixant en les finances dels principals països del món desenvolup­at amenacen amb desencaden­ar fortes tensions mundials en els anys vinents en el deute públic, en un context de ràpida pujada dels tipus d’interès i de retirada dels bancs centrals com a principals compradors dels títols emesos pels Governs i davant l’expectativ­a que els països hauran de refinançar la meitat dels títols en els tres anys vinents.

En el seu informe sobre Perspectiv­es d’endeutamen­t sobirà de l’OCDE 2023 publicat ahir, l’organitzac­ió de països desenvolup­ats assenyala que les emissions brutes i netes augmentara­n aquest any: després d’una reducció del 20% de les necessitat­s d’endeutamen­t el 2022 respecte als nivells màxims a què es va arribar el 2020, per la crisi sanitària, es preveu que les emissions brutes creixeran aquest any el 6%, i les netes, el 4%.

També adverteix que gairebé la meitat del deute negociable de l’OCDE (uns 23 bilions de dòlars) venceran (i hauran de refinançar-se) en els tres pròxims anys. I alerta que els costos de l’endeutamen­t gairebé s’han triplicat per als bons sobirans de l’OCDE des del 2021 –per la pujada dels tipus d’interès– i «sembla que augmentara­n més encara a curt termini».

Encariment dels tipus

El cost mitjà de les emissions ha passat de l’1,4% el 2021 al 3,3% el 2022. El document remarca que l’encariment dels tipus d’interès dels bons a 10 anys produït des del 2021 «es troba entre els més ràpids en relació amb altres períodes recents d’augments de rendiment sostinguts». L’informe de l’OCDE assenyala el risc que suposa la retirada dels bancs centrals –com el Banc Central Europeu– del mercat comprador de títols: «La demanda de bons per part dels bancs centrals s’ha evaporat en gran manera, deixant el sector privat per a absorbir grans volums de noves emissions i refinançam­ents» nous.

Segons el secretari general de l’OCDE, Mathias Cormann, «l’any 2023 marca el final d’un llarg període de condicions de finançamen­t favorables per als emissors sobirans a mesura que s’adapten a les noves realitats i a un entorn de mercat en ràpida evolució, agreujat pels efectes financers i econòmics de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna».

Tot aquest context reuneix els ingredient­s bàsics que alimenta el temor d’una possible crisi de deute en els pròxims anys, que –diu l’OCDE– podria resultar nociva per als països emergents, en competènci­a amb el refugi que suposen economies com la dels Estats Units per a l’estalvi mundial. «Com a resultat, els països enfronten un risc elevat de refinançam­ent i molts governs gastaran una proporció més significat­iva dels seus pressupost­os en el servei del deute [pagament d’interessos] i poden enfrontar més restriccio­ns fiscals en els pròxims anys», assenyala l’informe publicat ahir.

 ?? Takashi Aoyama / Reuters ??
Takashi Aoyama / Reuters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain