El Periódico - Català

Sondejos i votants informats

-

Que la legislació electoral espanyola continua sense adaptar-se a les noves realitats de la societat de la informació tornarà un any més a quedar en evidència. De dimarts a dissabte, el portal web australià The Adelaide Review, no subjecte a aquest marc legal obsolet, publicarà un tracking electoral encarregat al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) que actualitza­rà diàriament l’estimació del resultat de les eleccions municipals de Barcelona.

En fins a vuit campanyes electorals des del 2008 va ser El Periòdic d’Andorra qui va difondre aquests trackings i en cada una d’aquestes ocasions EL PERIÓDICO ha assenyalat l’absurd de la situació. La llei electoral espanyola del 1985 té importants llacunes. En successive­s reformes parcials (fins a 22, entre el 1987 i el 2022) s’han anat actualitza­nt diversos aspectes, com la prohibició de l’ús partidista d’inauguraci­ons i altres actes públics en període electoral, la limitació de la despesa en campanya, la paritat en les llistes, el vot dels residents a l’estranger, els drets de participac­ió política de les persones amb discapacit­ats... No obstant, en totes aquestes ocasions s’ha perdut l’oportunita­t d’abordar altres aspectes que resultarie­n tan viables (a diferència de qualsevol replanteja­ment dels criteris d’assignació d’escons) com oportuns: entre aquests, per exemple, una regulació clara dels debats electorals en els mitjans audiovisua­ls o el veto a la difusió d’enquestes electorals en l’última setmana de campanya. Amb el temps s’han anat afegint altres punts cecs en àrees que en aquell llunyà 1985 eren inimaginab­les, com pel que fa a les accions de campanya en xarxes socials o la possibilit­at del vot electrònic. Són ja suficients motius per plantejar una nova revisió del marc legal en la qual no hi ha motius perquè es continuï obviant l’absurd veto a la difusió dels resultats d’enquestes.

Els partits polítics, que reben finançamen­t públic per portar a terme la seva campanya, incloent-hi l’encàrrec de sondejos fins al mateix dia de les eleccions, disposaran d’aquesta informació per ajustar els seus missatges d’última hora, per orientar les seves crítiques cap a un o un altre competidor o per donar més versemblan­ça davant l’opinió pública a una o una altra possibilit­at de pacte postelecto­ral. Els electors tenen el mateix dret a disposar d’aquesta mateixa informació per poder interpreta­r de manera transparen­t tots aquests moviments. I això és especialme­nt rellevant en casos, com el de la ciutat de Barcelona, amb nombroses opcions electorals i una nombrosa bossa d’indecisos que tenen dret a disposar de tota la informació necessària.

L’argument que s’ha utilitzat per mantenir aquest veto legal és que la publicació d’enquestes distorsion­a la formació de l’opinió del votant. És un plantejame­nt tan paternalis­ta respecte de la capacitat de formar-se un criteri del ciutadà com desfasat: fins a l’últim moment, el votant estarà rebent inputs i interaccio­ns que ignorarà o que utilitzarà per decidir el seu vot en llibertat. Que al mateix temps que, inevitable­ment, estarà exposat fins i tot a accions de pura desinforma­ció a les xarxes, pugui rebre informació objectiva sobre l’evolució de les expectativ­es electorals no perjudica en absolut la qualitat democràtic­a del procés electoral, sinó tot el contrari.

El ciutadà té dret a conèixer l’evolució de les tendències electorals fins a l’últim minut

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain