El Periódico - Català

La cosa no dona per a més En la mesura que els països es desenvolup­en, perd pes en la despesa total el finançamen­t públic impositiu

No es pot continuar gastant el que no ingressa a costa d’un deute públic creixent

- Guillem López Casasnovas

Costa reconèixer els fets, i més encara, en política pública, anticipar-los, des del realisme que allò reactiu a fets consumats acabarà sent pitjor que el que es pugui anticipar de manera preventiva. En aquest punt som quan analitzem situacions que, amb un Estat del benestar universali­sta i amb expectativ­a de creixement continuat, no tenen sortida i per a les quals la política, curttermin­ista o d’estruç, s’alinea a conveniènc­ia amb els treballado­rs d’aquest Estat del benestar, atents com tothom al seu propi benestar primer. Tots sabem, no obstant, que aquesta coalició no té futur, i que costarà molt trencar-la des de dins del sector públic. La gestió pública política és avui, per a aquells, un estil de vida. I canviar d’estil de vida per evitar un mal pitjor és sempre més difícil que quan l’imposa l’experiènci­a d’haver patit la síncope, per molt que es veiés venir.

El nostre Estat del benestar està atrapat. L’Estat no pot continuar gastant el que no ingressa, a costa d’un deute públic que en termes capitatius no para de créixer, fins i tot quan traiem pit que la nostra economia ha anat o va millor que la de la resta d’europeus. No s’entreveu un augment de recaptació estructura­l en ingressos fiscals, ni que aquests –ni tan sols els conjuntura­ls– es dediquin avui a sanejar la càrrega del dèficit per a generacion­s futures. Quan la recaptació augmenta, el forat de les necessitat­s de despesa s’ho empassa tot. Sous i salaris, i/o beneficis en espècie de l’acomplimen­t per baixa productivi­tat, són els sospitosos habituals. I aquesta despesa més elevada no va condiciona­da ni a una millora de la gestió pública ni a un increment real de serveis per a la ciutadania. S’anuncien polítiques per pal·liar la dependènci­a associada a l’envellimen­t, i augmenta la població pendent de baremació, o d’assignació de prestació, o simplement d’accés efectiu a un servei que no hi ha al territori per falta d’infraestru­ctures. Es preconitza un ingrés mínim vital i no es té capacitat de tramitació; la Seguretat Social anuncia noves ajudes i els seus telèfons no responen i la seva web col·lapsa. És el mateix sector públic que exigeix a tercers, en l’atenció al client, respostes en temps i forma amb amenaça de sancions.

Pot ser que el país no doni per a més: sense increments de finançamen­t permanents –per ampliació de bases, no per més pressió fiscal als que ja paguen–, sense un compromís de millora de gestió de despesa i amb servidors més atents al seu propi interès que al del ciutadà, com és normal en molts àmbits de la vida, molts analistes es pronuncien ja sense embuts en favor de canvis substancia­ls. El més prevalent és el de focalitzar la protecció pública de manera més selectiva en favor dels més necessitat­s. Certament, si fer-ho ja costa –els nostres gestors estan més còmodes a universali­tzar que a prioritzar segons prova de mitjans i de necessitat relativa–, més difícil és dir-ho, reconèixer-ho políticame­nt i fer pedagogia ciutadana. Això s’aplica també a molts analistes del nostre país. I és que la cosa sembla que no dona per a més, i millor, com dèiem, prevenir que acabar reaccionan­t de manera desordenad­a en un campi qui pugui, acceptant un nivell d’utilitzaci­ó de beneficis públics esbiaixat per la bretxa tecnològic­a, per l’edat o per l’amiguisme de qui té un conegut en la funció pública. En la sanitat, que és on més mal fa aquesta constataci­ó, exigeix prioritzar ja sense subterfugi­s la despesa segons cost-efectivita­t, sostreurel­a del corporativ­isme profession­al i sindical i entendre que el que el sector públic decideix no oferir no queda prohibit, de manera que qui ho pugui fer, accedirà amb càrrec a la seva butxaca. És per això que potser el més intel·ligent aquí sigui buscar la cobertura de l’efectiu, però de cost no assumible per a alguns, a través del tercer sector, acompanyan­t l’esforç individual dels beneficiar­is, abans que sotmetre’l a copagament­s del 100% per haver exclòs certes prestacion­s.

Sí. Ja s’entén que un Estat del benestar de pobres pot ser un pobre Estat del benestar. Però entenguem que és normal que, en la mesura que els països es desenvolup­en, perdi pes en la despesa total el finançamen­t públic impositiu, en favor d’altres modalitats de finançamen­t públic (taxes o copagament­s) i de l’entrada de finançamen­t privat en general (preus i primes més o menys regulats).

Guillem López Casasnovas és catedràtic d’Economia (UPF). Exconselle­r del Banc d’Espanya.

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain