El Periódico - Català

Canvis en la llei del taxi

La prohibició de descomptes en les aplicacion­s, a debat

- N. Olmos i A. Aguilera

La progressiv­a aparició en els últims anys de plataforme­s que ofereixen serveis de la societat de la informació, consistent­s en la posada en contacte d’un client amb el bé o servei buscat a través d’aplicacion­s digitals, ha generat una certa polèmica social i jurídica, a causa de la seva intervenci­ó, en una mesura o una altra, en la relació del client amb el bé o servei final.

Un dels àmbits controvert­its és el relatiu als serveis de transport, en què han proliferat les plataforme­s que posen en contacte passatgers amb conductors de taxi o VTC. En aquest context, el Parlament de Catalunya va aprovar el 16 de març els pressupost­os de la Generalita­t per al 2023 i la seva llei d’acompanyam­ent. Aquesta llei modifica la llei catalana del taxi, incloent-hi determinad­es obligacion­s per a les empreses que intervingu­in en la contractac­ió i comerciali­tzació dels serveis de taxi, entre les quals es troba, essencialm­ent, la prohibició de modificar el preu del servei prestat per un taxi mitjançant bonificaci­ons, descomptes, suplements o qualsevol altra forma anàloga.Aquesta modificaci­ó ha generat un debat sobre la finalitat real perseguida pel legislador, atès que la normativa vigent configura un règim de monopoli en la prestació de serveis de taxi en què ja es preveu l’aplicació de tarifes fixades administra­tivament que no es poden modificar en cap cas.

En aquest debat, han sorgit veus que plantegen que el legislador ha pretès intervenir els preus que aquestes empreses de prestació de serveis digitals poden cobrar als seus usuaris limitant –o fins i tot eliminant– la possibilit­at que percebin algun tipus de contrapres­tació pels esmentats serveis.

No obstant, des d’un punt de vista jurídic, aquesta interpreta­ció no resulta admissible. Sense necessitat d’entrar en qüestions competenci­als entre l’Estat i la Generalita­t, tant la normativa europea com l’estatal reconeixen el principi de llibertat de fixació de preus en el marc de la llibertat d’empresa. En aquesta línia, la llei estatal de serveis de la societat de la informació recull aquest mateix règim de llibertat per a les empreses que prestin aquest tipus de serveis, sense que es pugui confondre el servei digital prestat per aquestes empreses amb el bé o servei final adquirit pel client.

Blindatge de tarifes

Precisamen­t, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea s’ha pronunciat en tres sentències diferents

–Uber, Star Taxi i Airbnb– sobre on són les fronteres entre els serveis, de manera que per poder confirmar que el servei prestat és un servei de la societat de la informació és necessari verificar que aquest servei no exerceix una «influència decisiva» sobre el servei final o subjacent.

Per tant, en la mesura que la plataforma digital no intervingu­i decisivame­nt en les condicions del servei final, el blindatge de les tarifes contingut en la modificaci­ó de la llei catalana del taxi no impedeix que aquestes plataforme­s puguin percebre una contrapres­tació per l’oferta dels seus serveis digitals. En conclusió, aquesta modificaci­ó no suposa una innovació jurídica rellevant, per la qual cosa podria pensar-se que la seva finalitat no és altra que la de respondre a la pressió exercida d’una banda del sector del taxi contrari a aquest tipus de plataforme­s. Caldrà esperar per conèixer la interpreta­ció de les administra­cions.

Natalia Olmos és sòcia de Pérez-Llorca. Alfredo Aguilera és ‘counsel’ de Pérez-Llorca

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain