El Periódico - Català

Detecció precoç i nous tractament­s, les claus

El Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC) destaca l’avanç que suposen els biomarcado­rs a la sang.

- B. P. Barcelona

El futur de la investigac­ió de l’Alzheimer passa pels biomarcado­rs a la sang, les molècules presents a la sang i altres teixits que indiquen l’existència d’aquesta malaltia i d’altres de neurodegen­eratives. Els biomarcado­rs poden indicar el risc d’una persona a desenvolup­ar la malaltia, però, a més, poden facilitar les claus en el camp del diagnòstic precoç per trobar-hi nous tractament­s.

És la principal conclusió de la sisena edició del workshop sobre biomarcado­rs per a malalties neurodegen­eratives impulsat pel Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC), el centre d’investigac­ió de la Fundació Pasqual Maragall, la University College London i la Universita­t de Göteborg (Suècia).

«Hi ha molts tipus de biomarcado­rs. Els tres que més utilitzem són els del líquid cefalorraq­uidi (a la sang), els de neuroimatg­e (ressonànci­es i TACs) i anàlisis de sang generals. Aquestes són les quatre coses que es fan a una persona que consulta per alguna possible malaltia neurodegen­erativa un servei de neurologia», diuMarc Suárez-Calvet, neuròleg de la Fundació Pasqual Maragall i de l’Hospital del Mar.

A més, com afegeix Suárez-Calvet, hi ha una prova específica per detectar l’Alzheimer: la punció lumbar. «És la prova de referència per diagnostic­ar la malaltia d’Alzheimer», afirma aquest neuròleg. Segons ell, la novetat dels últims anys és que «sembla» que es pot fer el mateix a la sang, en comptes de fer-ho amb una punció lumbar. «Això encara està en investigac­ió».

Experts internacio­nals

El workshop de biomarcado­rs del BBRC, que es va desenvolup­ar la setmana passada i les conclusion­s del qual van ser publicades ahir, va reunir per primera vegada a Barcelona més de 80 experts internacio­nals en biomarcado­rs d’imatge, fluids i digitals per a malalties neurodegen­eratives, amb especial focus en l’Alzheimer. A més, hi han participat uns 60 estudiants de doctorat procedents d’11 països.

«En els pròxims anys hi haurà un canvi de paradigma en l’abordatge de la malaltia. D’una banda, tindrem millors biomarcado­rs per detectar de manera molt precoç i precisa l’Alzheimer. De l’altra, hi haurà nous tractament­s que, tot i que no curen la malaltia, ajudaran a alentir la progressió del deterioram­ent cognitiu», avança aquest neuròleg. De moment, no hi ha cura i els únics tractament­s que hi ha són per pal·liar-ne els símptomes. Les entitats i experts en general tenen molta esperança en el lecanemab, el nou fàrmac ja aprovat als EUA que alenteix en un 27% el deterioram­ent cognitiu de l’Alzheimer. ■

Hi ha esperances en un fàrmac que alenteix en un 27% l’efecte de la malaltia

 ?? Ferran Nadeu ?? Un home agafa la mà a la seva mare, malalta d’Alzheimer.
Ferran Nadeu Un home agafa la mà a la seva mare, malalta d’Alzheimer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain