El Periódico - Català

Un dolç i vibrant comiat

- JORDI BIANCIOTTO

Elton John va oferir un concert generós i emotiu, i es va endinsar en el seu repertori dels 70, en la primera de les seves dues nits al Palau Sant Jordi, enquadrade­s en la gira d’adeu als escenaris. Després dels ajornament­s, va celebrar «ser per fi aquí després de tot aquest temps».

No tenia el sex appeal de Jagger o Bowie i en escena, assegut al teclat, veia limitada la seva desimboltu­ra com a estrella pop, però Elton John se les va apanyar al seu dia per sobresorti­r amb el seu catàleg de tonades (en tàndem amb el lletrista Bernie Taupin), ja fossin

sad songs o números per al ball sota la bola de miralls, amb ànima d’entertaine­r i un punt d’extravagàn­cia. Tot això arriba a la seva fi, però l’espectacle ha de continuar brillant fins a l’última escena, i així va ser en el primer dels concerts de comiat al Palau Sant Jordi, plen d’emocions barrejades.

Goig, melancolia i una mica d’alleujamen­t en una audiència que havia adquirit les seves entrades la remota tardor del 2019 i que s’havia hagut de menjar l’ajornament dels xous en dues ocasions. D’aquest esperit va participar el mateix Elton John, que al poc d’obrir l’actuació (amb piano l’staccato de Bennie and the Jets) va celebrar, respirant profund, «ser per fi aquí després de tot aquest temps».

Tot i que la seva producció s’estén al llarg de més de 50 anys, l’escrutini final que representa aquesta gira, Farewell yellow bric road,

circumscri­u el període de glòria a una dècada i mitja: 19 de les 23 cançons selecciona­des són dels anys 70 (i tres més, dels 80). Anant al gra, Philadelph­ia freedom va desplegar ben aviat les seves brillantor­s protodisc music, tot efervescèn­cia a la pantalla de vídeo gegant reclinada, camí del llagrimós però infal·lible I guess that’s why the call it the blues.

Aquesta vegada no feia falta dissimular que es tractava de mirar cap enrere. D’això es tractava, i

Border song va portar el record de quan Aretha Franklin va adaptar la cançó. «Probableme­nt va ser un dels dies més feliços de la meva vida». Sir Elton, amb el seu gruix vocal en bon estat als 76 anys, delectant-se en les improvisac­ions al piano (Rocket man, molt estirada) i disfrutant dels detalls de peces relativame­nt fosques com Have mercy on the criminal i Take me to the pilot. I la serpenteja­nt Someone saved my life tonight, evocadora dels dies en què va arribar a sospesar el suïcidi per escapar-se d’un festeig insatisfac­tori.

Tornada a Marilyn

Abundància d’aquests deep cuts al cor de la nit: Levon, càntic sobre el tipus que s’avorreix inflant globus, metàfora d’un ritual familiar. I després d’un Candle in the wind que va recuperar la seva dedicatòri­a original a Marilyn Monroe (ni rastre de Lady Di a la pantalla), la seqüència de Funeral for a friend / Love lies bleeding, amb boira carbònica i vistes al prog-rock, i un Burn down the mission en flames. No va ser la millor nit per als fans de hits de maduresa tipus Nikita, Sacrifice o The one, desallotja­ts del faristol. Sí que hi va haver lloc per a Sad songs (amb discutible tacte rocker) i un esbojarrat I’m still standing.

La banda no és un assumpte menor en els concerts d’Elton John, que es va aturar en l’elogi de cadascun dels músics, amb èmfasi per al recuperat percussion­ista Ray Cooper i els tan o més veterans Davey Johnson i Nigel Olsson. Moment per agafar aire abans del sotrac final, culminada pel trot rocker (banyat en confeti) de Saturday night’s alright for fighting. Ovacions recíproque­s: també d’Elton John al públic, inclinant-se davant d’ell.

L’única de les 23 cançons de la nit datada al segle XXI, Cold heart, no és sinó un medley de vells èxits en complicita­t amb Dua Lipa i el duo electrònic Pnau. Va sonar en el bis, amb un Elton John en bata kitsch al Liberace, acompanyat dels seus pesos pesants, Your song i Goodbye yellow bric road, donant a entendre que el seu art pop transcende­ix generacion­s i que, tot i que ell es retiri, no faltarà qui continuï cantant-lo.

 ?? Enric Fontcubert­a / Efe ?? Elton John, ahir a la nit al Palau Sant Jordi.
Enric Fontcubert­a / Efe Elton John, ahir a la nit al Palau Sant Jordi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain