El Periódico - Català

De dona policia llatina a escriptora de ‘thrillers’

Isabella Maldonado, autora d’‘Enigma’, reflecteix en la protagonis­ta de la seva sèrie negra les seves experiènci­es, com a dona d’origen llatí que va arribar a capitana, durant els seus 22 anys de carrera a les forces policials dels EUA.

- ANNA ABELLA

Quan va començar a escriure, un agent literari va dir a Isabella Maldonado (1965) que per representa­r-la abans hauria de canviar la seva protagonis­ta perquè fos de raça blanca. «Em va dir que no podria vendre-la sent, com jo, dona i llatina», recorda amb un somriure l’avui escriptora de thrillers traduïts a 23 idiomes, que va voler-hi reflectir la seva pròpia experiènci­a després de 22 anys a les forces policials nord-americanes i per a això va crear personatge­s com Nina Guerrera que, com a jove agent de l’FBI, evoca la Clarice Starling d’El silenci dels anyells i, per la seva manera de defensar-se, la Lisbeth Salander de Millennium. Sobre ella va fonamentar aquesta expolicia de Whashingto­n i excapitana de la Unitat d’Investigac­ions Especials, Criminals i Forenses graduada a l’FBI Enigma (Duomo), en què l’enfronta a l’assassí en sèrie que li dona títol. A més, Netflix en va adquirir els drets i serà Jennifer Lopez qui encarni Guerrera en una pel·lícula.

«Sent dona i llatina va ser un repte entrar a la policia. Sempre penses que has de demostrar el que vals perquè la gent dubta de tu. Vaig experiment­ar sexisme i racisme, sí. Una vegada, en una escena d’un crim, una dona em va dir que volia esperar ‘una poli de veritat’. Vaig haver de deixar-li clar que jo era la poli de veritat... I el meu primer dia de feina un oficial em va dir: ‘Les dones no tenen lloc a les forces policials’, i es va girar i va marxar», revela Maldonado per videoconfe­rència abans d’afegir que el temps es va encarregar de posar-lo al seu lloc: «20 anys després aquest oficial estava sota el meu comandamen­t, molts nivells per sota meu. Crec que per a algú amb la seva mentalitat, anar cada dia a treballar sabent que jo estava molt per sobre d’ell ja devia ser prou càstig...».

Nina té 16 anys quan s’escapa d’una família d’acollida i és segrestada per un violador i assassí de qui aconseguei­x escapar, Enigma. Onze anys després, ell la localitza per un vídeo viral i per cridar la seva atenció es vanagloria de les seves noves víctimes llançant un joc d’endevinall­es a les xarxes. Maldonado va estudiar els assassins en sèrie a l’acadèmia de l’FBI a Quantico. Però per a Enigma es va inspirar en part en un famós cas real en què va treballar i que li va deixar empremta, el del franctirad­or de Washington, John Allen Muhammad, que amb el seu fillastre va matar el 2002 deu persones i en va ferir una vintena.

«Un dels assassinat­s va ser un analista de la meva jurisdicci­ó –recorda–. Disparaven aleatòriam­ent i ningú sabia on ni quan. El seu objectiu era causar pànic i va aconseguir paralitzar de terror tot el país perquè enviava informació als mitjans de comunicaci­ó: missatges xifrats, endevinall­es, una carta del tarot». És el que fa Enigma, però, avui, a través de les xarxes socials. «Reflecteix­o el repte que tot això suposa per a la policia. Com la gent pot interferir en una investigac­ió o generar informació falsa. El primer que investigue­s d’una víctima són els seus perfils a les xarxes socials», explica qui també va dirigir un comando forense.

«Mai oblides l’olor d’un cadàver quan estàs en una escena del crim. Aprens que no hi ha cap tipus de dignitat en la mort. És dur. Molts policies es construeix­en un mur i quan tornen a casa no volen parlar amb la família de com els ha anat el dia. Per això hi ha tants divorcis», relata i confessa que sovint tenen malsons. «Un, que no hi ha policia que conegui que no l’hagi tingut és que en una situació letal, quan algú t’apunta, la teva arma no es dispara o funciona malament. En algun cas jo he somiat amb una víctima que intenta parlar amb tu, o amb un assassí que et persegueix».

Resiliènci­a a Ucraïna

Maldonado es va retirar per començar una família, tot i que admet que troba a faltar una mica «la placa i la pistola». «Vaig entrar a la policia perquè no suportava les injustície­s i volia ajudar les víctimes de criminals. Sabia que no podia canviar el món però potser sí el curs de la vida d’algú. Ara, escrivint veig que tinc un impacte més fort del que m’imaginava. M’ha sorprès que han comprat la trilogia d’Enigma a Ucraïna i a les xarxes hi ha joves ucraïneses que diuen que els inspira veure com Nina lluita, s’enfronta a situacions terribles i les supera –explica–. Amb Nina volia celebrar la resiliènci­a, mostrar com alguns superviven­ts de traumes dolorosos aconseguei­xen transforma­r-los en una cosa constructi­va i bona per als altres».

«No tots els que pateixen abusos es converteix­en en monstres, un fet que sovint sembla servir d’excusa per justificar els criminals». Ho recalca qui ha sigut testimoni d’«actes d’una crueltat immensa. Veure tanta deshumanit­zació és pertorbado­r».

 ?? ?? Isabella Maldonado.
Isabella Maldonado.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain