El Periódico - Català

Jessica Hausner ataca amb tosquedat el fanatisme dietètic

- N. S.

Els perills de la fe cega i la fal·làcia de les medicines alternativ­es són assumptes de què l’austríaca Jessica Hausner ha parlat al llarg de la seva filmografi­a, però mai abans ho havia fet amb la tosquedat de la qual fa gala a Club Zero. Primera de les pel·lícules aspirants a la Palma d’Or presentade­s ahir, arrenca amb l’arribada a un exclusiu institut d’una jove professora (Mia Wasikowska, desaprofit­ada) que imparteix una assignatur­a anomenada Alimentaci­ó Conscient, i que immediatam­ent convenç el seu reduït grup d’alumnes dels beneficis que aporta deixar de menjar. Els xavals decideixen sotmetre’s als ensenyamen­ts del seu guru com a acòlits d’una secta terraplani­sta, i no fa falta explicar més perquè sigui evident cap a on es dirigeix la història a partir d’aquí. En lloc d’avançar, en qualsevol cas, la pel·lícula es limita a donar voltes sobre si mateixa, repetint-se una vegada i una altra.

Sempre Kaurismäki

Fallen leaves, també presentada ahir a concurs, no és ni més ni menys que el que s’espera del cine d’Aki Kaurismäki. La pel·lícula està protagonit­zada per un home i una dona, dos éssers deprimits i castigats per una Hèlsinki hostil. A ell el fan fora de tots els seus llocs de treball perquè és incapaç de mantenir-se sobri; ella està tan sola que per convidar algú a sopar necessita comprar abans un plat i uns coberts. Kaurismäki els dona l’oportunita­t de conèixer-se, anar a veure una pel·lícula –de Jim Jarmusch–, compartir un sopar que acaba en desastre i donar-se una segona oportunita­t.

I sense variar el més mínim el seu mètode, i aplicant-lo a la perfecció, ens acaba convencent que, malgrat que a Ucraïna hi ha una guerra i que el món és ple de gent malvada, mai és tard per conèixer un gos anomenat Chaplin i una ànima bessona amb qui mitigar la soledat o, almenys, experiment­ar-la en companyia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain