El Periódico - Català

El bolso, rei dels accessoris

- Laura Estirado

Repassem el currículum mil·lenari del complement essencial de qualsevol ‘look’, tan útil com ‘cool’. El que va començar sent un simple sac per a coses, es va acabar convertint en un objecte de desig. Alguns models són clàssics que no passen de moda. 1

‘Lady Dior’, de Christian Dior. El bolso creat en honor a Lady Di i el que més va lluir la princesa de Gal·les (ella, generalmen­t amb vestits jaqueta, tot i que avui es combina fins i tot amb texans). Va ser creat pel director creatiu de la casa, Gianfranco Ferré. El 1995, Bernadette Chirac, la dona del president francès Jacques Chirac, va trucar a la firma Christian Dior perquè creés un bolso exclusiu per regalar-lo a Lady Di en la seva visita oficial a París.

Es tracta d’un bolso de cuir negre embuatat (un disseny inspirat en la tapisseria de les cadires Napoleó III que monsieur Dior va utilitzar en les seves primeres desfilades), cosit a mà, que envolta una elegant caixa rectangula­r. El bolso està dotat d’un parell de nanses en arc i de detalls metàl·lics en or groc. Ara, es fabrica en diversos colors i versions, com el model amb la famosa toile de Jouy [estampat] de Dior. Des de 3.100 euros.

2

‘Neverfull’, de Louis Vuitton. El precedent dels tan habituals avui shopping bags és el Neverfull de la marca Louis Vuitton, que, com el seu nom indica, mai està ple. És el tot terreny del luxe. Un clàssic, malgrat que el seu naixement data del 2007. Combina un disseny atemporal de línies senzilles de bolso tote amb detalls del llegat de la casa (el tradiciona­l monogram com a ornament).

Un bolso de dia on hi cap tot (pot suportar fins a 210 quilos) sense tenir un aspecte gaire voluminós. A més, porta un pràctic necesser extraïble que es pot portar per separat. Costa 1.500 euros i té diverses versions.

3

‘2 55’, de Chanel. Podria dirse que aquest és el model més emblemàtic de la mítica maison. El va crear Coco Chanel el 1955 (d’aquí ve el seu nom) per alliberar les dones de l’esclavitud dels bolsos de mà. La seva inspiració van ser les bosses i sarrons que portaven els soldats. Té forma de capsa de pell embuatada de 20 centímetre­s. Per dins està forrat d’una pell del mateix color de l’uniforme que vestia la dissenyado­ra a l’orfenat del monestir d’Aubazine, color borgonya. Té tres butxaques molt pràctiques, la doble solapa de tancament té una butxaca camuflada anomenada secreta i la cadena es pot fer lliscar entre dos traus daurats per adaptarne la mesura. Porta la icònica doble C a l’interior. A partir de 9.700 euros.

4

‘Kelly’, de Hermès. Juntament amb el model Birkin –el que la casa Hermès va fabricar el 1984 per a l’eterna actriu Jane Birkin, que no trobava el bolso on li cabessin totes les seves coses–, el Kelly és el més icònic de la firma. Era el preferit de la princesa Grace Kelly, que el va utilitzar el 1956 per ocultar el seu embaràs. No obstant, la història d’aquest bolso és anterior: data dels anys 30 i al principi s’anomenava sac à dépêches (estava pensat, com molts complement­s de la firma, com a accessori d’equitació). Es va crear per a la dona d’ÉmileMauri­ce Hermès. És un model de gran capacitat i molt pràctic. A partir de 9.000 euros.

5

‘The Jackie’, de Gucci. Creat el 1961, el bolso Hobo de la casa Gucci es va fer famós gràcies a Jackie Kennedy, que el 1964 va encarregar-ne sis còpies per portar-los per tot arreu, des dels carrers de Nova York fins a Capri. Gràcies a la viuda primera dama dels EUA i a la seva forma corba, elegància i el tancament daurat, el model es va convertir en el preferit de la jet set als 60 i 70. El bolso va tornar al catàleg a l’era Tom Ford i una altra vegada en l’etapa de Frida Giannini, i, recentment, el va tornar a posar de moda Alessandro Michele, en la seva desfilada de tardor/hivern 2021, i es va convertir en un must (en diversos colors) d’estrelles com Harry Styles o Emma Corrin.

6

‘Amazona’, de Loewe. Va ser dissenyat fa més de 45 anys, però segueix estant completame­nt de moda en totes les seves versions. És una obra mestra de la funcionali­tat i de l’artesania (en la seva elaboració participen fins a quatre artesans diferents per unir amb cura les 61 peces que el conformen). Daniel Rossi, dissenyado­r de la casa Loewe, va crear el 1975 un bolso per a la nova dona que caminava amb pas ferm per la transició a la democràcia i s’incorporav­a plenament al món laboral. Li va dedicar un model més flexible en pell girada color or, emblemàtic de la casa, sense folre a l’interior i, per tant, més esportiu. Un bolso que no imposa mode d’ús i que serveix per a tot el dia. Uns 3.200 euros.

7

‘City’ de Balenciaga. És el bolso emblema de Balenciaga i el de totes les celebritie­s que el portaven als anys 2000. El City, dissenyat per Nicolas Ghesquière el 2001, era protagonis­ta als carrers, les passarel·les i a les botigues de moda low-cost, que el van copiar. Per crear aquest bolso es va inspirar en les motociclet­es i al principi la maison s’hi va oposar frontalmen­t perquè no era prou rígid. No va ser fins que Kate Moss i altres top-models van començar a portar-lo que la casa es va convèncer que tenien un blockbuste­r entre mans. En l’era Demna Gvasalia se’l coneix com Neo Classic. Des de 1.800 euros.

 ?? ?? 4
4
 ?? ?? 7
7
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 6
6
 ?? ?? 5
5
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain