El Periódico - Català

No és culpa de Vinícius

- Sònia Gelmà

No hauria de ser tan difícil d’entendre i, no obstant, encara hi ha qui posa l’accent en el comportame­nt de Vinícius. Aquests mateixos argumenten que ens fixem en Rodrygo, Rüdiger o Militão, que a ells no se’ls fa el gest del mico. I així, barregem la seva conducta amb la samarreta de cada un, i de la batuda ens n’apareix una justificac­ió innecessàr­ia.

És un futbolista antipàtic per a les aficions rivals, cert. Fins i tot diria que no és un exemple com a esportista, s’allunya del que hauria de representa­r i és poc humil amb els companys de professió. Però el raonament és bastant senzill: si Vinícius fos blanc, ningú utilitzari­a el seu color de pell per intentar humiliar-lo. Això és racista, final del debat.

Els insults que el brasiler sent cada vegada que juga fora de casa no són tolerables, resulta vergonyós. Però desgraciad­ament sembla que el futbol ve a destapar tot allò que queda enterrat en la nostra convivènci­a diària. Quan ens convertim en massa, llavors sí, ens comportem com el que som, una societat racista, xenòfoba, homòfoba i masclista.

Venim d’un episodi a Cornellà on uns energúmens van saltar al camp amb la intenció d’agredir uns jugadors que celebraven un títol i el següent capítol va ser a Mestalla. I de no ser per Vinícius, que va parar i va assenyalar l’inadaptat que li feia gestos del mico, simplement hauria sigut un dia més a l’oficina.

Deu estadis, 10 vegades insultat

No és el primer estadi on Vinícius rep insults racistes i ho demostra la Lliga, que va trigar poc a recordar que ha denunciat fins en 10 ocasions –el Camp Nou n’és un– els insults menyspreab­les cap al davanter del Madrid. Però cauen en sac foradat. I la resta ens limitem a lamentar: «Ai, aquests joves radicals». Fins a la pròxima. Perquè per educar amb la paraula arribem tard i castigar ens fa mandra. Significar­ia tancar estadis.

I això sí que no, que el negoci és per damunt de tot. Imaginin el que pensarien a l’estranger. Molt millor així. ■

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain