El Periódico - Català

Xavi demana més duresa contra el racisme i els insults del futbol

L’entrenador del Barça defensa Vinícius, lamenta que el futbol sigui «l’únic esport en què s’accepta l’insult» i advoca per mesures com parar i suspendre partits.

- JOAN DOMÈNECH

Com no podia ser de cap altra manera, Xavi Hernández va defensar Vinícius de l’atac rebut a Mestalla. «És persona abans que futbolista del Reial Madrid», va afirmar l’entrenador del Barça, que va llançar un al·legat contra qualsevol acte o manifestac­ió de racisme. Però també contra qualsevol tipus d’insult en el futbol. «És un problema educaciona­l i ens hem de posar durs. Si cal parar el partit, es para i marxem cap a casa», va dir el tècnic, partidari d’agreujar els càstigs i recuperar el respecte als estadis.

Els micròfons d’ambient estaran al màxim volum avui al Nuevo Zorrilla, en el Valladolid­Barça (22.00 hores), i a la resta d’estadis. Comença l’antepenúlt­ima jornada i l’onze blaugrana visita un rival que es juga la vida a Primera. El Barça només s’hi juga la imatge.

«Vinícius és persona. No és futbolista del Madrid abans que persona. Cal defensar qualsevol futbolista per davant dels colors», va valorar Xavi, que va viure de prop demostraci­ons de racisme contra diversos companys, el més rellevant i conegut el de Samuel Etoo a Saragossa, el llançament de plàtans a Dani Alves a Vila-real i diferents episodis que van atemptar contra Neymar. Per no parlar de vexacions generalitz­ades i càntics xenòfobs dirigits a Gerard Piqué i Pep Guardiola.

Insults a la banqueta

Xavi també pateix menyspreus i agressions verbals. El futbol, opina, és l’escenari esportiu de la pitjor educació. «No hi ha insults al bàsquet, es fa el silenci en el tennis quan serveixen, ningú es mou en el golf quan llancen...», exposava a tall d’exemple.

Però en tenia més al cap. «¿Per què he d’aguantar insults en el meu entorn laboral? ¿Per què han de dir-me fill de tal a la banqueta?», va protestar. En la seva qualitat d’entrenador del Barça i per la seva condició de català, està exposat en molts estadis. Començant per Madrid.

«No s’insulta un mestre, un bomber, un forner... No insulten els actors de teatre; si no t’agrada la funció, te’n vas. ¿Per què ens han d’insultar en el futbol?, es preguntava, coneixent la resposta: ‘El futbol és l’únic esport en què s’accepta l’insult’».

Esperant Messi

«Ens diuen que hem de ser exemples per a la societat però si et passes un partit sentint insults i que ens diguin de tot és molt difícil ser un exemple i no enfadar-te», va dir, comprensiu. El Barça haurà de ser exemple de profession­alitat, encara que jugui amb suplents i tingui el cap en la pròxima campanya.

Amb la prioritat de fitxar el substitut de Busquets, un futbolista «capital» com a migcampist­a, a part de capità, i pendent de Messi. «La tornada del Leo depèn de molts factors», va dir Xavi; entre d’altres, «la voluntat» de l’astre i l’acceptació del pla de viabilitat per part de LaLiga. Un trencaclos­ques de números i futboliste­s que pot afectar, per exemple, Ansu Fati. Però ara, a Xavi, li preocupa trobar el millor relleu de Busquets. ■

 ?? Alejandro García / Efe ?? Xavi, ahir, entrant a la sala de premsa de la ciutat esportiva del Barça a Sant Joan Despí.
Alejandro García / Efe Xavi, ahir, entrant a la sala de premsa de la ciutat esportiva del Barça a Sant Joan Despí.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain