El Periódico - Català

El Barça demana ser acusació particular en el cas Negreira

El club ha sol·licitat a la jutge tenir aquesta condició a part de la d’investigat. La fiscalia rebutja, mentrestan­t, que el CSD sigui acusació en el cas.

- J. G. ALBALAT

La fiscalia rebutja que el Consell Superior d’Esports (CSD) exerceixi l’acusació particular en el cas Negreira perquè l’organisme, al seu entendre, no pot considerar­se com a part perjudicad­a ni ofesa. L’acusació pública sosté en el seu escrit, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que, encara que aquest organisme entengui «legítimame­nt» que l’alteració de netedat en una competició esportiva «ofèn» els seus principis ètics, no el converteix, «sense més ni més», en «ofesos jurídics». El mateix opina sobre la personació de l’associació Un Crit Valent.

El FC Barcelona, mentrestan­t, ha sol·licitat a la jutge que se’l tingui personat alhora com a investigat i com a acusació particular perquè es considera perjudicat. Fins ara el club, a través del president, Joan Laporta, en la seva compareixe­nça pública del 17 d’abril, només havia al·ludit a aquesta via davant una possible desviació dels pagaments pels serveis de Negreira que es feien a través de les empreses de Josep Contreras. «El Barça seria llavors una víctima i perjudicat», va dir el dirigent.

Els fiscals Luis García Cantón i Ricardo Sanz-Gadea detallen que «s’ha de partir de la base, i aquesta dada ens sembla essencial, que els conceptes perjudicat i ofès, des del punt de vista social, no tenen res a veure amb la seva valoració des del punt de vista estrictame­nt jurídic». En aquest sentit, al·ludeixen a la llei que va incorporar al Codi Penal el delicte de corrupció en l’esport i que el propòsit és «la garantia d’una competènci­a justa i honesta». I afegeix que el concepte de «perjudicat» és «qui ha patit un perjudici o mal moral» per la comissió d’un delicte. Al seu entendre, partint d’aquests paràmetres el CSD no compleix els «mínims exigibles» per ser acusació particular.

«No hi ha dany moral, i encara menys patrimonia­l, per a uns peticionar­is (per exercir l’acusació) que no mantenen cap relació –ni aproximada– amb la lliure competènci­a justa d’una competició amb què no mantenen més relació que la de mers espectador­s», de manera que «difícilmen­t poden ser víctimes d’un dany moral, ni tan sols de manera vicària, per les accions que s’imputen al FC Barcelona o als seus dirigents», insisteixe­n els fiscals.

La tutela «genèrica»

A més, afegeixen que la tutela «genèrica» de l’esport reconeguda al CSD, fins i tot la que des d’«un punt de vista estrictame­nt organitzat­iu se li atribueixi sobre el sistema arbitral», no el pot «elevar a la categoria de perjudicat o ofès» en un delicte que «protegeix» la «lliure i justa competènci­a».

La fiscalia, així mateix, s’oposa a la pretensió de La Liga, a què s’ha afegit la Federació Espanyola de Futbol, d’aplicar la investigac­ió a Javier Enríquez Romero, fill de José María Enríquez Negreira, al considerar que és «precipitat» entendre que les dades aportades «configurin en aquest moment embrionari de la investigac­ió un nodrit suport probatori incriminat­ori». Remarca que és «prudent» esperar als resultats de les indagacion­s que està portant a terme la Guàrdia Civil. ■

 ?? Efe ?? José María Enríquez Negreira (esquerra), a Alacant.
Efe José María Enríquez Negreira (esquerra), a Alacant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain